Veliki koralni greben ugroženiji nego što se mislilo

Izvor: Press, 29.Maj.2017, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki koralni greben ugroženiji nego što se mislilo

Australijski Veliki koralni greben je, usled klimatskih promena, ugroženiji nego što se mislilo, saopštili su naučnici. Porast temperature vode u martu i aprilu izazvao je najgoru dosad zabeleženu epizodu "izbeljivanja" grebena, koji se prostire na 2.300 kilometara.
foto: b92.net
Prema ranijim procenama, mislilo se da je 22 odsto korala kod površine vode uništeno 2016. godine, ali je sada ta procena >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << revidirana na 29 odsto. 

Situacija bi mogla dodatno da se pogorša posle najnovije epizode beljenja koja je u toku. Preterana toplota ugrožava korale koji zbog toga blede i postaju podložni bolestima. 

Naučnici navode da je u pitanju četvrta takva epizoda, posle onih koje su zabeležene 1998, 2002. i 2016. godine. 

Veliki koralni greben je od 1981. godine na Listi svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Nalazi se i na Listi izuzetno ugroženih područja svetske baštine.
 


 
 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.