Izvor: Blic, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki brat živi u Londonu

U šetnji Londonom tokom jednog dana nadzorne kamere u službi bezbednosti usnimiće vas oko 300 puta. Osim toga, novitet u nadziranju u Velikoj Britaniji je i mali helikopter na daljinsko upravljanje koji može da nadleće gradske ulice i osmatra kriminalce i sumnjive osobe - ali i obične ljude.

Uvedena nedavno na severu Britanije, ta letelica bi se mogla uvesti i širom žemlje ako se pokaže uspešnom. Helikoptersko nadgledanje je, međutim, podgrejalo ionako žučne rasprave o tome >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da li svet „Velikog brata" koji je predvideo Džordž Orvel već postoji u Velikoj Britaniji ili je takav nadzor zaista neophodan za održavanje reda u modernom dobu.

- Za nas je to najjeftiniji način da pomognemo u hvatanju kriminalaca - kaže Sajmon Birn, viši policijski oficir iz oblasti Mersisajd, u kojoj je započet projekat s kamerama u malim bespilotnim letelicama.

Velika Britanija je trenutno najintezivnije nadgledana zemlja na svetu sa, prema podacima stručnjaka za nadzor, 4,2 miliona instaliranih kamera za nadzor Si-Si-Ti-Vi, što dođe po jedna kamera na svakih 14 stanovnika.

Sve veća rasprostranjenost kamera, zajedno sa vladinim planovima za uvođenje digitalnih ličnih karata za sve građane u narednim godinama, kao i širenje baze podataka DNK, doveli su do zahteva da se nadgledanje građana zaustavi dok se ne ispitaju svi relevantni čionioci i posledice.

U ovogodišnjem izveštaju, Kraljevska akademija za inženjerstvo upozorila je da se povećanim nadziranjem društva provocira slom poverenja između pojedinaca i države, što bi eventualno moglo naneti više štete nego koristi, budući da država treba da ostane poslednji zaštitnik građanskog prava na privatnost.

Pored aktivista za zaštitu građanskih sloboda, zabrinuti zbog stezanja mreže nadzora su i neki policijski činovnici, ocenivši da bi preterano nadgledanje moglo da unese nemir u neke inače mirne zajednice.

Jan Redhed, zamenik šefa policije u Hempširu, rekao je za BBC da „strahuje da Britanija postaje orvelovsko društvo u kojem su sada i mirna sela pokrivena kamerama".

U vezi sa eksplozijom nadzora možda najviše iznenađuje ocena stručnjaka da on nužno ne doprinosi smanjenju nasilja. Štaviše, neki pokazatelji sugerišu da kamere ponekad provociraju kriminalno ponašanje, što, smatraju stručnjaci, može dovesti do „laganog samoubistva društva".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.