Velike gužve na kairskom aerodromu zbog evakuacija

Izvor: Studio B, 31.Jan.2011, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike gužve na kairskom aerodromu zbog evakuacija

Međunarodni aerodrom u Kairu je prizor haosa i konfuzije, gde se slivaju hiljade stranaca koji pokušavaju da napuste zemlju koju potresaju višednevni nemiri, i gde mnoge zemlje šalju čarter avione da evakuišu svoje građane, prenose agencije.

Neki su opisali aerodrom kao veliki izbeglički logor na mermeru. Putnici već istanjenih nerava upadaju u svađe a neki čak i u tuče. Do podneva stiglo je obaveštenje u kojima se upućuju grupe putnika iz: Danske, Nemačke, Kine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Britanije i Kanade da su njihove vlade poslale avione da ih evakuišu, što je izazvalo navalu na izlaze aerodroma. Japan je objavio da će poslati čarter avione da evakuiše svoje građane, a procenjuje se da je oko 500 Japanaca blokirano na aerodromu u Kairu.

Očekuje se sletanje čarter avion sa oko 150 Amerikanaca danas popodne na kiparskom aerodromu u Nikoziji. Portparol aerodroma u Nikoziji rekao je da let kasni zbog jakog saobraćaja na kairskom aerodromu. Američki zvaničnici rekli su da će biti potrebno nekoliko letova narednih dana da se iz Kaira prebace svi Amerikanci, a SAD će možda poslati avione i u druge egipatske gradove kao što je Luksor. Zvaničnici su saopštili da mnoge zemlje nastoje da evakuišu svoje građane, Turska je poslala četiri aviona i vratila 1.444 svojih građana u poslednja dva dana, Izrael i Rusija po dva a Češka jedan.

Ti avioni pomogli su da se malo raščišti gužva na aerodromu u Kairu, ali samo na kratko, pošto stranci i Egipćani koji žele da odu stalno pristižu. Avione su poslali: Saudijska Arabija, Libija, Liban, Indija, Grčka, Kanada, Irak i Azerbejdžan. Australija će iznajmiti specijalni avion za evakuaciju svojih građana do neke prestonice u Evropi. Letovi egipatske kompanije EgyptAir bili su privremeno prekinuti jer osoblje zbog protesta nije moglod a stigne na aerodrom ali su sada nastavljeni. Stotine Indijaca evakuisano je, njih 316 stiglo je danas na aerodrom u Mumbaju specijalnim letom Er Indije, a popodne se očekuje da stigne njih još 275.

Savezno ministarstvo inostranih poslova u Berlinu danas je građanima preporučilo da ne putuju u Egipat, pre svega u Kairo, Aleksandriju, Suec, veće centre u unutrašnjosti zemlje i u dolini Nila. Navedeno je da je stanje u turističkim centrima na Crvenom moru mirno, ali da građani koji se odluče na putovanje svakako treba prethodno da se informišu o bezbednosnoj situaciji u određenom mestu. Poljske turističke agencije počele su da do daljnjeg otkazuju aranžmane za Egipat posle jučerašnjeg oštrog upozorenja Ministarstva inostranih poslova da je neodgovorno da u sadašnjoj situaciji šalju nove turiste u zemlju zahvaćenu nemirima.

"Kategorično odgovaramo ljude od toga da putuju u Egipat. Situacija je tamo vrlo neizvesna", upozorio je i šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski. Poljska agencija Eksim Turs, koja trenutno ima najviše turista u Egiptu, oko 1.200, otkazala je za narednih nedelju dana aranžmane ali ne namerava da vraća poljske turiste pre vremena u domovinu, pošto smatra da se nalaze u egiaptskim letovalištima gde im bezbednost nije ugrožena. Agencija TUI Poland otkazala je sve aranžmane do 4. februara a agencija ITAKA do kraja februara, a turisti im se vraćaju iz Egipta po planu, s tim da su spremni da pošalju specijalni avion ukoliko se situacija u Egiptu zaoštri.

Čarter letovi u odmarališta na Crvenom moru lete bez promena plana i iz susedne Češke a u Kairo leti i nacionalni avio prevoznik ČSA, s tim da letovi zbog policijskog časa nisu više noćni. Ipak sve više Čeha prihvata ponude agencija da se uputi u neku drugu zemlju na odmor ili da ga odloži. Česi aranžmane za sada ne otkazuju jer bi morali da plate za storniranje i agencija im ne bi vratila sav novac koji su uplatili.

Ruske kompanije Lukoil i Novatek rešile su da vrate svoje zaposlene, u Egiptu. SAD, Kanada, Švajcarska, Turska i Holandija izdali su upozorenja u kojima pozivaju svoje građane koji se nalaze u Egiptu da napuste zemlju, a onima koji su planirali da tamo putuju da to ne čine.

Mubarak postavio novu vladu, železnica obustavila rad

Egipatski predsednik Hosni Mubarak postavio je novu vladu, a jedna od najvaznijih promena u novom kabinetu je smena ministra unutrašnjih poslova Habiba al Adlija, prenela je egipatska državan televizija.

Adlija, omraženog u narodu zbog brutalnosti policije i primeni sile prema aktivistima opozicije, zamenio je na čelu tog ministrastva policijski general Mahmud Vagdi. Na vest o postavljanju nove vlade, međutim, hiljade demonstranata okupljenih na glavnom trgu Tahrir u centru Kaira uzvikivalo je "želimo pad režima".

Mubarak je najavio raspuštanje prethodne vlade u petak uveče, kada je i imenovao za novog premijera Ahmeda Šafika, ali su tu odluku demonstranti odbacili smatrajući da tim potezom predsednik samo želi da ostane na vlasti. U sastav nove vlade nije ušlo nekoliko funkcionera privrednika koji su držali važne sektore u ekonomiji proteklih decenija, a bili su bliski saradnici Mubarakovog sina Gamala.

Gamal se u narodu smatra odgovornim za produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih, zbog ekonomske politike koju je vodio, a pretpostavlja se da Mubarak današnjim potezom želi da se distancira od politike svoga sina. Funkcije su zadržali ministar odbrane Husein Tantavi, kao i šef diplomatije Ahmed Abul Geit, a na neke funkcije imenovane su ugledne ličnosti, poput knjiženika Gabera Asfura postavljenog za ministra kulture, i uglednog arheologa Zahija Havasa imenovanog na mesto ministra za antička umetnička dela.

Nedelju dana od izbijanja narodnih protesta u Egiptu, najmanje 125 ljudi je poginulo, a više hiljada povređeno. Državna televizija javila je i da je danas obustavljen železnički saobraćaj, dan uoči velikog protestnog marša na koji su pozvali protivnici vlasti.

Demonstranti su za sutra najavili generalni štrajk i protestni marš kako bi dodatno izvršili pritisak na Mubarakov režim od kojeg zahtevaju da ode sa vlasti.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Velike gužve na kairskom aerodromu zbog evakuacija

Izvor: NaDlanu.com, 31.Jan.2011

KAIRO, 31. januara 2011. (Beta) - Međunarodni aerodrom u Kairu danas je prizor haosa i konfuzije, gde se slivaju hiljade stranaca koji pokušavaju da napuste zemlju koju potresaju višednevni nemiri, i gde mnoge zemlje šalju čarter avione da evakuišu svoje građane, prenose agencije. Neki su opisali...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.