Izvor: RTS, 26.Jan.2021, 17:57

Velika Britanija "reže" budžet za pomoć drugim državama

Britanskim diplomatama naloženo je da za najmanje 50 odsto smanje budžet za prekomorsku pomoć, prenosi "Gardijan". Zvaničnici, kako se navodi, imaju samo nekoliko nedelja da smanje troškove. Strahuje se da bi brzina "rezanja" budžeta mogla da ugrozi i ljudske živote.
Britanskim diplomatama je naloženo da prekookeansku pomoć te države smanje za najmanje 50 odsto u narednih šest nedelja, a pre sledeće finansijske godine, rekli su iz Laburističke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << partije.

Sara Čempion, predsedavajuća parlamentarnog odbora za međunarodni razvoj, rekla je da je Mministarstvo spoljnih poslova naložilo britanskim ambasadorima da za 50-70 dosto smanje budžet za pomoć.
Brzinu planiranih "rezova" opisuje kao katastrofalnu.
"Nema sumnje da će usled toga biti izgubljeni životi i uništen naš globalni položaj kao humanitaraca. Dobrodošli u 26. dan globalne Britanije", istakla je Čempionova.
Ministarstvo spoljnih poslova trebalo bi da zvanično saopšti planove potrošnje pomoći. Do sada su zvaničnici bili otvoreniji za delove budžeta koji će biti zaštićeni od onih koji će morati da se smanje. Trenutni budžet za stranu pomoć iznosi približno 15 milijardi funti.
Godišnji budžet za pomoć Ujedinjenog Kraljevstva trenutno je zakonski postavljen na 0,7 odsto bruto nacionalnog dohotka.
Ali, Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je pre spajanja ministarstava za internacionalni razvoj i spoljnu politiku da će se budžet za pomoć smanjiti sa 0,7 na 0,5 odsto, što je smanjenje koje zakonodavstvo Velike Britanije dozvoljava dokle god je privremeno.
Ministarstvo za internacionalni razvoj bavilo se promocijom održivog razvoja i uklanjanja siromaštva u svetu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.