Većina Britanaca doživljava decu kao životinje

Izvor: Blic, 17.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina Britanaca doživljava decu kao "životinje"

Više od 50 odsto Britanaca smatra da su deca u ovoj zemlji počela da se ponašaju kao životinje i da su u sve većoj meri pretnja i odraslima i svojim vršnjacima, pokazalo je danas objavljeno istraživanje dobrotvorne organizacije "Bernardoz".



U toj organizaciji ističu da su rezultati ankete "šokantni" i da pokazuju "uznemirujuću netrpeljivost prema deci", prenosi Rojters.

"Užasno je to što se reči kao što su 'životinje', 'divljaci' i 'gamad' svakodnevno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << upotrebljavaju kada se govori o deci", izjavio je zamenik direktora organizacije "Bernardoz" Martin Nari.

On je naglasio da se ti epiteti ne odnose na manji deo dece, već da predstavlja uopšteni stav prema njima.

Poslednjih godina ponašanje mladih gotovo da postaje političko pitanje u Britaniji, budući da su najmlađi sve više uključeni u krivična dela sa elementima nasilja i anti društveno ponašanje, ističe Rojters.

Agencija podseća da je troje britanskih tinejdžera u januaru proglašeno krivim za ubistvo Garija Njulava, oca troje dece, koga su pretukli do smrti pošto im se suprotstavio ispred svoje kuće zbog vandalskog ponašanja.

U Britaniji se stalno povećava broj ubijenih tinejdžera i tinejdžera ubica. Samo na ulicama Londona od početka 2008. nasilnom smrću je umrlo 28 mladih ljudi.

U najnovijoj anketi dobrotvorne organizacije "Bernardoz", 49 odsto od 2.021 ispitane osobe iznelo je mišljenje da deca danas predstavljaju povećanu opasnost za svoje vršnjake i za odrasle, dok 43 odsto smatra da se nešto mora učiniti da bi bili zaštićeni od mladih.

Među anketiranima, 54 odsto smatra da su deca počela da se ponašaju kao životinje, a 45 odsto je reklo da stariji o deci govore kao o divljacima zato što se ona zaista ponašaju kao divljaci.

Jedno britansko istraživanje je prethodno pokazalo da stanovnici te zemlje smatraju kako su mladi danas odgovorni i za do 50 odsto kriminalnih dela, dok su oni u stvari počinioci u samo 12 odsto takvih slučajeva.

Predstavnici "Bernardoza" ističu da je pravi zločin u tome što se negativnim stavom prema mladima ništa ne čini da se pomogne onima među njima koji se loše ponašaju i nisu u stanu da se podvrgavaju bilo kakvim pravilima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Britanci doživljavaju decu kao "životinje"

Izvor: RTS, 17.Nov.2008

Polovina Britanaca smatra da se deca u ovoj zemlji ponašaju kao životinje i da su u sve većoj meri pretnja i odraslima i svojim vršnjacima, pokazala je najnovija studija...U dobrotvornoj organizaciji "Bernardos" ističu da su rezultati ankete "šokantni" i da pokazuju "uznemirujuću netrpeljivost...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.