Večeras počinje izborna tišina u Francuskoj

Izvor: Blic, 20.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras počinje izborna tišina u Francuskoj

U Francuskoj večeras počinje izborna tišina uoči predsedničkih izbora koji se održavaju u nedelju,a predsednički kandidati u Francuskoj održali su u četvrtak uveče završne mitinge.

Kandidat desnog centra Nikola Sarkozi, koji je prema istraživanjima javnog mnjenja u vođstvu, govorio je u Marseju. Kako javlja BBC, Sarkozi je, između ostalog, rekao da je u kampanji bilo dosta ličnih napada na njega ali da te napade neće udostojiti odgovora. Sarkozi je, kako se navodi, levicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << optužio za licemerstvo.

"Francuska više ne želi aroganciju te levičarske savesti koja toliko voli državne škole, a u njih ne šalje sopstvenu decu, koja priča o svakodenvnom životu, a o njemu ništa ne zna", rekao je Sarkozi.

Njegova glavna suparnica Segolen Roajal, kandidat socijalista, nastavila je, međutim, da ga kritikuje.

Ona je na svom završnom mitingu u Tuluzu rekla da Sarkozijeva kandidatura zabrinjava mnoge Francuze i da bi on podelio zemlju.

Segolen Roajal, koja je po anketama na drugom mestu, rekla je takođe da je Francuskoj mesto u Evropi i da joj nisu potrebne tešnje veze sa SAD. Njen gost u Tuluzu bio je španski premijer, takođe socijalista, Hose Luis Sapatero, kome je odala priznanje zbog protivljenja ratu u Iraku.

"Održali ste obećanje i povinovali ste se volji naroda Španije i povukli vaše vojnike iz Iraka. Mi nećemo pasti na kolena pred Džordžom Bušom", rekla je predsednički kandidat socijalista.

Ispitivanja javnog mnenja ukazuju da je veliki broj biraca u Francuskoj i dalje neopredeljen, zbog čega je teško predvideti rezultat.

Ukoliko niko od kandidata u nedelju ne osvoji vise od 50 odsto glasova, dvoje prvoplasiranih će snage odmeriti u drugom krugu, dve nedelje kasnije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.