Vazdušni udari na džihadiste u Siriji

Izvor: Studio B, 23.Sep.2014, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vazdušni udari na džihadiste u Siriji

U vazdušnim udarima na položaje džihadista Islamske države (ID) u Siriji, koji su jutros otpočele SAD i nekoliko zalivskih zemalja, poginulo je najmanje 50 pripadnika ID.

U napadima prvi put su korišćeni lovci Raptor, kao i projektili Tomahavk. Islamska država najavljuje odgovor na napade.

Američki predsednik Barak Obama obećao je danas da će Sjedinjene Države nastaviti borbu protiv džihadista Islamske države nakon što su prvi američki vazdušni udari >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << pogodili militantne grupe u Siriji.

U tim napadima su prvi put korišćeni lovci Raptor a upotrebljeno je više od 40 projektila Tomahavk, saopštio je predstavnik Pentagona.

Obama je takođe obećao da će nastojati da izgradi što je moguće širu međunarodnu podršku za tu borbu i istakao da ona nije samo američka.

"Svakom ko namerava da naudi Americi ili Amerikancima mora da bude jasno da nećemo tolerisati utočište za teroriste koji prete našem narodu", rekao je Obama u Beloj kući uoči polaska za Njujork.

On je dodao da snaga koalicije sa više od 40 zemalja, uključujući pet arapskih zemalja koje učestvuju u današnjim vazdušnim udarima, pokazuje da borba protiv takvih ekstremista nije samo američka.

"Amerika je ponosna što stoji rame uz rame sa ovim državama u ime naše zajedničke bezbednosti", rekao je on, prenosi Rojters.

Nešto kasnije Obama je uputio pismo Kongresu u kojem je naveo da se ne zna koliko će ti vazdušni udari trajati.

"Nije moguće znati koliko će ove operacije trajati. Nastaviću da rukovodim dodatnim neophodnim merama kako bi se zaštitili američki građani i naši interesi od pretnje koju predstavlja grupa Islamska država Iraka i Levanta", rekao je Obama upotrebivši tom prilikom drugo ime za Islamsku državu.

SAD su sa nekoliko arapskih saveznika izvele rano jutros prve vazdušne napade na teritoriji Sirije, usmrtivši veći broj boraca Islamske države i pripadnika odvojene grupe Korasan grupe povezane s Al-Kaidom i otvorivši novi front protiv militantnih aktivista pridruživanjem trogodišnjem građanskom ratu u Siriji.

Pentagon je saopštio da je u tim napadima poginulo nekoliko veterana osumnjičenih da su spremali neposredne napade na zapadne mete.

"Verujemo da su ti pojedinci koji su kovali zaveru i planirali, eliminisani", rekao je portparol Pentagona, kontraadmiral Džon Kirbi televiziji Ej-Bi-Si (ABC).

Američka centralna komanda zadužena za američke snage na Bliskom istoku, saopštila je ranije da su američki avioni izveli osam vazdušnih udara na uporišta grupe Korasan zapadno od Alepa. Na meti napada su se našli kampovi za obuku, postrojenja za proizvodnju municije i eksplozive, komandni i kontrolni centar ove grupe, dodao je on.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun rekaop je da su vazdušni udari Sjedinjenih Američkih Država i arapskih saveznika, na militantnu grupu Islamska država u Siriji, imali za cilj ekstremiste koji predstavljaju ozbiljnu pretnju po međunarodni mir i sigurnost.

"Znam da današnji napadi nisu izvedeni na direktan zahtev sirijske vlade, ali ističem da je vlada o tome bila obaveštena unapred", rekao je Ban na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Franosa Olandom, na marginama konferencije UN o klimatskim promenama.

"Takođe ističem da su napadi izvedeni u oblastima koje više nisu pod kontrolom vlade", naveo je on.

"Nesumljivo je da su predmet širokog međunarodnog konsenzusa bile te ekstremističke grupe, koje predstavljaju neposrednu pretnju po međunarodni mir i sigurnost", rekao je generalni sekretar UN a preneo Rojters.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu saopštila je ranije danas da je izvedeno je najmanje 50 vazdušnih napada i to na uporišta ekstremista u severostočnoj provinciji Raka i istoimenom gradu, a na udaru je i istočna provincija Deir Ezor i grad Albu Kamal, na granici sa Irakom.

Opservatorija navodi da je "koalicija izvela 22 vazdušna i raketna napada samo na grad Albu Kamal".

Stanovnici beže iz sirijskog grada Rake, koji se nalazi na meti vazdušnih napada američke vojske i njenih saveznika, preneli su očevici situaciju iz grada koji važi za uporište ekstremista Islamske države (ID).

"U Raki u ovom trenutku traje egzodus. Počeo je u ranim jutarnjim časovima posle napada. Narod beži ka unutrašnjosti zemlje", rekao je za agenciju Rojters jedan od stanovnika Rake, koja se nalazi u istoimenoj provinciji u Siriji, na severoistoku zemlje.

Jedan od boraca ID rekao je u izjavi Rojtersu da će ta grupa odgovoriti na vazdušne udare, optuživši Saudijsku Arabiju da je dozvolila da dođe do početka kampanje.

"Na ove napade ćemo odgovoriti. Sinove Salula krivimo za to. To se zbog njih dogodilo", rekao je pripadnik grupe, upotrebivši pogrdan naziv za pripadnike saudijske kraljevske porodice.

U koaliciji, predvođenoj Sjedinjenim Državama, učestvuju oružane snage Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Bahreina i Katara, dok za sada nijedna zapadna zemlja ne učestvuje u borbenim dejstvima.

Jordan je bio prva zalivska zemlja koja je potvrdila svoje učešće u napadima u Siriji.

"Učestvujemo u napadima koji su deo naših napora da se porazi terorizam u njegovom epicentru", rekao je portparol vlade Mohamed al-Momani u izjavi AFP-u.

Od zapadnih zemalja se oglasila Britanija, čije vlasti su saopštile da nije doneta "konačna odluka da se pridruži vazdušnim napadima".

Kancelarija premijera Dejvida Kamerona saopštila je da Britanija "trenutno nije deo akcija" usmerenih protiv ekstremista ID, koji su zauzeli veliki deo teritorije Iraka i Sirije.

Portparolka ministarstva odbrane je, pak, naglasila da razgovori o tome još traju.

NATO je saopštio da nije učestvovao u vazdušnim napadima na ciljeve ID u Siriji.

"NATO nije učestvovao (u napadima)", izjavio je za Rojters neimenovani zvaničnik Severnoatlantkke alijanse.

Sirijska opoziciona Nacionalna koalicija pozdravila je vazdušne napade na uporišta ekstemista ID, navodeći da će oni ojačati njihovu borbu protiv predsenika Sirije Bašara al Asada.

"Ovo će ojačati našu borbu protriv Asada... Kampanja treba da bude sprovođena sve dok se Islamska država potpuno ne povuče sa teritorrije Sirije", izjavio je specijalni izaslanik predsednika Koalicije Monzer Akbik.

Sirijska vlada je, u međuvremenu, saopštila da je primila pismo od američkog državnog sekretara Džona Kerija koje im je uručio irački ministar inostranih poslova, u kome im SAD saopštavaju da zajedno sa saveznicima planiraju da napadnu pripadnike ID u Siriji.

Ministarstvo inostranih poslova je dobilo pismo o namerama SAD satima pre nego što su počekli vazdušni udari, navedeno je u saopštenju sirijska vlade.

U saopštenju, koje pročitano na državnoj televiziji, navedeno je i da će sirijska vlada nastaviti da napada pripdanike ID u Raki i Deir al-Zoru, područjima na istoku i everu Sirije, koja su se našla i pod vazdušnim udarima.

Sirijska vlada je navela i da se nastavlja koordinacija sa vladom u Bagdadu na najvišem nivou.

Rusija je, međutim, kritikovala izvođenje vazdušnih napada na pripandike ID u Sirji, navodeći da je oni trebalo da budu prethodno dogovoreni sa Damaskom.

Takva akcija može da bude izvedena jedino u skladu sa međunarodnim zakonom, a ne formalnim jednostranim obaveštavanjem o izvođenju napada, navelo je Rusko Ministarstvio inostranih poslova.

 

Ban Ki Mun pozdravio napade na Islamsku državu u Siriji 

 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozdravio je danas vazdušne udare SAD i pet arapskih zemalja na položaje Islamske države u Siriji za koje je rekao da predstavljaju "pretnju po međunarodni mir i stabilnost".

Na početku konferencije za novinare povodom kilmatskog samita, Ban je pozvao svetske lidere okupljene u Njujorku da "odlučno zajedno" podrže borbu protiv ekstremista Islamske države.

SAD i pet arapskih država počele su noćas vazdušne udare na Islamsku državu u Siriji avionima i projekilima "tomahavk" s dva američka broda u regionu.

"Pozdravljam međunarodnu solidarnost u suočavanju s ovim izazovom", rekao je Ban ali i upzorio države koje učestvuju u napadima da se moraju pridržavati međunarodnog humanitarnog prava i preduzeti sve mere da se izbegnu i minimizuju civilne žrtve.

Generalni sekretar UN je rekao da je sirijska vlada, iako napadi nisu izvedeni na njen direktan zahtev, bila upoznata unapred, što je potvrđeno ranije i iz Damaska.

"Takođe primećujem da su napadi izvedni u oblastima koje više nisu pod efikasnom kontrolom te vlade", rekao je Ban.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otpočeli vazdušni udari na džihadiste u Siriji

Izvor: Blic, 23.Sep.2014

SAD i nekoliko zalivskih zemalja otpočele su danas vazdušne i raketne udare na položaje džihadista Islamske države u Siriji, rekao je američki kontra-admiral Džon Kirbi...Time je, kako je istakla agencija Rojters, otvoren novi, znatno komplikovaniji front u borbi protiv ekstremista...- Imajući...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.