Varufakis: Iznećemo predlog prihvatljiv i za nas i za EU

Izvor: Blic, 18.Feb.2015, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varufakis: Iznećemo predlog prihvatljiv i za nas i za EU

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je danas da će zahtev Atine za produžetak programa finansijske pomoći biti prihvatljiv kako za Grčku, tako i za Evropu.

Varufakis je dodao da veruje da će grčki predlog naići na podršku ministara finansija evrozone, kao i predsednika evrogrupe Jeruna Dajselbluma.

Razmimoilaženje u stavovima oko uslova finansijske podrške Grčkoj veliki je kamen spoticanja u pregovorima između Grčke i preostalih članica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evrozone, zbog čega je čak i ostanak Grčke u monetarnoj uniji doveden u pitanje.

EU, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond dali su Atini rok do kraja nedelje da podnese zahtev za produženje postojećeg programa pomoći.

Grčka vlada, međutim, odbija produženje programa, koji je Atinu spasio od bankrota 2010, prema uslovima pod kojima je on odobren, budući da su mere koje su kreditori zahtevali u zamenu za zajmove (stroga budžetska štednja i smanjenje plata) produbile ekonomsku depresiju i dovele do rasta nezaposlenosti iznad 25 odsto.

Varufakis, ipak, napominje da je optimista da će evrogrupa podržati grčki predlog za produženje programa.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Grčka

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Naš zahtev je dobar i za Grke i za evrozonu"

Izvor: Vesti-online.com, 18.Feb.2015

Ministar finansija Grčke Janis Varufakis izjavio je danas da će grčki zahtev za produženje zajma od drugih članica evrozone biti tako formulisan da će biti prihvatljiv i za Atinu i za međunarodne kreditore...Pitanje grčkog zahteva za produženje bio je najspornija tačka u pregovorima nove vlade...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.