Izvor: Blic, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno stanje u Pakistanu

Predsednik general Pervez Mušaraf objavio je vanredno stanje, dok Vrhovni sud razmatra da li da poništi njegov nedavni reizbor u parlamentu, javila je državna pakistanska televizija. Agencija Rojters prenosi da je Čaundri je rekao da njegove "usluge više nisu potrebne", prenela je pakistanska privatna televizija.

Pakistanski Vrhovni sud odbio je da prihvati privremeni ustavni poredak koji je proglasio predsednik general Pervez Mušaraf uvodeći vanredno stanje, rekao je predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tog suda Iftihar Čaundri. Čaundri i ostalih osam članova Vrhovnog suda Pakistana se i dalje nalaze u zgradi tog suda. Sve prilaze sudu blokirala je policija. Pakistanska privatna televizija Geo javila je da je Čaundri smenjen.

"Načelnik generalštaba je proglasio vanredno stanje i objavio privremeni ustavni poredak", prenela je pakistanska državna televizija. Mušaraf, koji je na vlast došao državnim udarom 1999. godine, takodje je i šef vojske.

Razlozi za uvodjenje vanrednog stanja nisu navedeni, ali u Pakistanu se već nekoliko nedelja spekulisalo da će preduzeti taj korak usred sve veće političke nestabilnosti u zemlji i eskalacije nasilja islamskih ekstremista.

Vrhovni sud je trebalo da odluči da li je reizbor Mušarafa u skladu s ustavom. Usled kritika da odlaganje odluke doprinosi nestabilnosti, Sud je juče saopštio da će zasedati u ponedeljak i da će ubrzati donošenje odluke koju je trebalo da donese do 12. novembra - tri dana pre nego što ističe trenutni Mušarafov mandat.

Kako prenosi AP, svedoci kažu da je više desetina policajaca blokiralo put koji vodi ka zgradi Vrhovnog suda u kojoj se nalaze sudije, kao i da su prekinute telefonske linije. AP prenosi i da su kablovski operateri javili da je vlada blokirala emitovanje privatnih televizijskih kanala.

Državna televizija je saopštila da će kabinet, nacionalna i provincijske skupštine, kao i ostale državne institucije nastaviti da rade.

Lider opozicije i bivši pakistanski premijer Navaz Šarif osudio je uvodjenje vanrednog stanja. SAD i ostali zapadni saveznici su tražili od Mušarafa ove nedelje da ne proglašava vanredno stanje da ne bi ugrozio demokratsku reformu zemlje.

U Pakistan se nedavno vratila bivša premijerka Benazir Buto koja je sa Mušarafom pregovarala o podeli vlasti kako bi se smirile tenzije i stabilizovala zemlja. Po dolasku Benazir Buto u zemlju, ekstremisti su izvršili bombaški napad u kojem je poginulo najmanje 139 ljudi.

Bivša pakistanska premijerka, koja bi opet mogla da predvodi vladu, nalazi se u Dubaju. Njen suprug Asid Zardari rekao je da ona prekinula posetu i da je na letu za Pakistan.

Premda se povodom novog razvoja situacije u zemlji Buto još nije izjasnila njen suprug je rekao da "to definitivno nije prijatna vest" i dodao: "Mi želimo da izgradimo instituije, ne da ih uništimo".

Tokom prethodnih vanrednih stanja u Pakistanu, privremeni ustavni poredak je vodio ka ukidanju nekih od osnovnih prava gradjana.

Državna televizija je javila i da će se predsednik Mušaraf kasnije obratiti naciji.

Mušaraf je 6. oktobra izabran za predsednika Pakistana gde će izbori za parlament i provincijske skupštine biti održani do sredine januara. Spekuliše se, medjutim, da bi vanredno stanje moglo da odloži parlamentarne izbore.

On je izabran uprkos tome što je više od 160 opozicionih poslanika napustilo skupštinu zato što je Mušaraf ušao u izbornu trku dok je još na čelu vojske.

Mušaraf je tada obećao da će, ako bude izabran, dati ostavku na mesto šefa armije i da će položiti zakletvu kao civlini predsednik do 15. novembra.

Mandat aktuelnog saziva skupštine ističe sredinom novembra, a novi parlamentarni izbori treba da se održe do sredine januara.

Mušarafovi protivkandidati smatraju da ustav nalaže generalu Mušarafu da pre izbora podnese ostavku na mesto šefa vojnih snaga, kao i da budućeg šefa države ne treba da biraju poslanici ovog saziva parlamenta, već oni koji budu izabrani na parlamentarnim izborima početkom 2008. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.