Vanredna situacija u bazi ratnog vazduholovstva SAD podsetila na aktuelnost ratifikacije Ugovora o strateškom naoružanju

Izvor: Vostok.rs, 29.Okt.2010, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredna situacija u bazi ratnog vazduholovstva SAD podsetila na aktuelnost ratifikacije Ugovora o strateškom naoružanju

29.10.2010. -

Američka vojska istražuje uzroke vanredne situacije u bazi ratnog vazduhpolovstva Frensis Voren u državi Vajoming. Tamo se nalazi 150 interkontinentalnih balističkih raketa Minitmen-3.

Prošle subote u bazi je došlo do greške u radu kompjuterske mreže koja između ostalog odgovara za proveru stanja balističkih raketa i njihovo lansiranje. Na kraju se skoro na sat vremena bila izgubljena kontrola nad 50 strateških raketa. Događaj je izazvao ozbiljnu zabrinutost >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << kako u samim SAD, tako i van njihovih granica. O opravdanosti ovakve zabrinutosti govorio je u intervjuu za Glas Rusije direktor Centra za društvno-politička istraživanja Vladimir Jevsejev.

Događaj treba razmatrati kao prilično ozbiljan. Zašto? Zato što je u roku od 45 minuta mogla da se desi samoproizvoljna priprema rakete za start. I to ne bi otkrili tehnički sistemi, pošto se američke rakete nalaze u autonomnom režimu. To bi moglo da dovede do prilično ozbiljnih posledica. Mada ovde nije moglo da se govori o tome da je moglo doći do nuklearne eksplozije. Ipak čak aktivni sistemi blokade očigledno doveli bi do toga da se desi radijacijsko zagađenje terena posle uništavanja rakete. I to treba uzimati u obzir. Zato smatram da je vanredna situacija nanela određenu štetu međunarodnoj bezbednosti.

Incident izlazi van okvira unutrašnje stvari SAD i njihovih oružanih snaga. On ima direktan odnos prema osiguranju globalne bezbednosti. U već zato zaslužuje povećanu pažnju. Tim pre što se do nedavno smatralo da su postojeći sitemi upravljanja interkontinentalnim balističkim raketama dublirani više puta i da treba stalno da se nalaze pod kontrolom odgovarajućih tehničkih službi i komandi. Što se tiče situacije u bazi ratnog vazduhoplovstva u Vajomingu, po svemu sudeći, može se govoriti o slabljenju kontrole.

Američkim stručnjacima još predstoji da utvrde uzroke kompjuterske greške. Ipak u kontekstu onoga što se desilo, kako ističu političari i eksperti, posebnu aktualnost stiče ratifikacija Ugovora o strateškom naoružanju, koji su potpisale Rusija i SAD u aprilu ove godine u Pragu. U njegovoj osnovi je bitno smanjenje raketno-nuklearnog naoružanja, tačnije nuklearnih bojevih glava i sredstava njihove dostave. Što ih manje ostane, to će manja biti verovatnoća ponavljanja incidenata poput onog koji se desio u Vajomingu.

Administracija Baraka Obame pokazuje zainteresovanost za ratifikaciju Ugovora o strateškom naoružanju do kraja ove gdoine. Problem je u tome što je u SAD Ugovor postao talac unutarpolitičke borbe između republikanaca, koji se nalaze u opoziciji i vladajućih demokrata. Radi ratifikacije dokumenta u senatu potrebno je 67 glasova od sto. To znači da demokrate moraju da dobiju podršku bar 8 republikanaca. Da li su republikanski političari spremni da se izdignu iznad unutarpartijskih razloga, pokazaće vreme.

Izvor: Golos Rossii, © klllaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.