Izvor: B92, 02.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Van Rompuj dobio podršku parlamenta

Brisel -- Novi belgijski premijer Herman Van Rompuj, dobio je podršku parlamenta za sastav svoje vlade.

Parlament je za sastav vlade glasao odnosom 88 prema 45, a uzdržanih nije bilo. Nova vlada najvećim delom zamenjuje kabinet bivšeg premijera Iva Leterma, koji je 19. decembra ponudio ostavku zbog optužbi da je vlada pokušala da utiče na sudske odluke u vezi sa finansijski posrnulom bankom Fortis.

Van Rompuj je u sredu pozvao parlament da usvoji zakone koji bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oživeli ekonomiju u zemlji i vratili poverenje, uzdrmano finansijskom krizom.

Van Rompuj (61), koji je od 1993. do 1999. godine bio prilično uspešan ministar finansija i sada će, pre svega, morati da se pozabavi recesijom, koju je izazvala svetska ekonomska kriza.

Najviše vremena on će, ipak, morati da posveti sve zategnutijim odnosima između Flamanaca, koji uglavnom naseljavaju Flandriju - severni deo Belgije prema Holandiji, i Valonaca, koji žive u Valoniji - južnom delu zemlje prema Francuskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.