Izvor: B92, 16.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valensa hoće ponovo da se lustrira

Varšava -- Leh Valensa zahteva, u znak protesta zbog novih lustracija, da i on ponovo kroz njih prođe.

Međutim, legendarnom vođi sindikata Solidarnost i otpora komunističkom režimu i bivšem poljskom predsedniku vlasti ne daju lustraciju jer više nema javnu funkciju. U Poljskoj je počela lustracija oko 700.000 ljudi iz svih delova društva.

"Braća Kačinjski (premijer Jaroslav i predsednik Leh) ne veruju u moje prethodne tri lustracije, pa bih da im dam i četvrtu", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najavio je Valensa na stranicama lista "Gazeta viborča".

Iz Instituta pamćenja naroda, koje obavlja lustraciju, odgovorili su, međutim, bivšem predsedniku i laureatu Nobelove nagrade za mir da na lustraciju po novom zakonu, za razliku od skoro 700.000 Poljaka koje će obuhvatiti, on nema pravo.

Jedan od tvoraca novog zakona o lustraciji, poslanik Arkadiuš Mularčik, poručio je: "Neka čeka kao i svi drugi (do 15. septembra) da li će se njegovo ime pojaviti na spisku agenata i saradnika".

Tada bi imao pravo da pokuša da svoje ime očisti pred sudom, što inače Valensa, pored tri zvanične lustracije zbog kandidovanja na predsedničku funkciju, već povremeno čini.

Poslednji put je pre dve nedelje sud naredio jednom bivšem aktivisti antikomunističke opozicije da se javno izvini Valensi što je u medijima kazao da je Valensa bio saradnik komunističke policije pod pseudonimom Bolek.

"Naći ću neki način da prođem ponovo kroz lustraciju. Neće Kačinjski da mi stalno sugerišu da sam sarađivao (sa totalitarnim režimom). Već znam, tražiću lustraciju kao novinar", najavio je Valensa.

Poljska je od 15. marta u drugom talasu započela najmasovniju lustraciju u postkomunističkoj Evropi, koja obuhvata i sve novinare i publiciste koji negde objave tekst, a rođeni su pre 1972. godine.

Kako bi dao primer za ugled ostalim zvaničnicima lustriranim po starom, blažem zakonu, ponovnu lustraciju zatražiće i premijer Jaroslav Kačinjski.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.