Vakcinisali su, vratili život u normalu i sada im je stigao indijski soj. Među zaraženima i vakcinisani

Izvor: B92, 29.Apr.2021, 11:02

Vakcinisali su, vratili život u normalu i sada im je stigao indijski soj. Među zaraženima i vakcinisani

Jerusalim -- U Izraelu otkriven 41 slučaj indijskoj soja koronavirusa, od kojih kod četiri osobe koje su prethodno vakcinisane, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Od ukupnog broja zaraženih njih 24 su se vratili iz inostranstva, dok je 17 inficirano u zemlji, a nisu svi slučajevi transmisije povezani sa putnicima, preneo je Džeruzalem post.

Takođe, među inficiranima je petoro dece, dodalo je ministarstvo zdravlja.

Postoji strah da bi soj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogao da bude delimično rezistentan na vakcine, zbog čega su vodeći čelnici ministarstva zahtevali od vlade da zaustave Izraelce u nameri da putuju u Indiju, ali su apelovali da se zaustave i dolasci iz Indije, osim u retkim slučajevima.

Većina zaraženih je došla u Izrael iz Indije, ali neki su ušli iz drugih zemalja. Svi putnici koji su sleteli avioonom po dolasku su dali dokaz da su negativni na kovid 19.

Ministarstvo zdravlja je reklo da i dalje nema jasne informacije o posledicama indijskog soja na vakcinisane osobe ili ljude koji su se oporavili od koronavirusa.

Profesor Eran Segal, biolog sa naučnog instituta Vajcman, rekao je za izraelski list da je prerano da se javnost alarmira novim sojem.

On je dodao da je Fajzerova vakcina najverovatnije efikasna protiv indijskog soja do neke mere, "jer su ključne mutacije u spajk proteinu poznate i viđene u ostalim mutacijama".

"Mi već znamo da su vakcine efikasne protiv njih. Dakle, ne možemo biti sasvim sigurni, ali verujem da je vrlo verovatno da će vakcine biti efikasne protiv indijskog soja", izjavio je Segal.

Izrael je inače primer jedne od zemalja koja je najuspešnije i najbrže vakcinisala stanovnike, zbog čega su u toj zemlji mnogi aspekti života vraćeni u normalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.