VREME MU JE OGRANIČENO Kineski lekari pozvali stručnjake iz sveta da pomognu u lečenju DISIDENTA

Izvor: Blic, 05.Jul.2017, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VREME MU JE OGRANIČENO Kineski lekari pozvali stručnjake iz sveta da pomognu u lečenju DISIDENTA

Bolnica u gradu Šenjang, na severozapadu Kine pozvala je medicinske eksperte iz Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke da pomognu u lečenju Nobelovca, kineskog disidenta Lijua Sjaoboa, koji boluje od karcinoma, saopštila je danas loklana vlada.

Bolnica je odluku donela na zahtev porodice, saopštio je Šenjangski Biro za pravosuđe na svom veb sajtu, preneo je Rojters.

U poruci neimenovanog člana Lijuove porodice, u koju je Rojters imao uvida prošle nedelje, zdravstveno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stanje kineskog Nobelovca nije dobro i pogoršano je zbog vode koja mu se skuplja u stomaku usled ciroze.

Vreme mu je ograničeno, rečeno je u poruci, nakon što su kineske vlasti saopštile da bi Liju mogao da bude prebačen u inostranstvo zbog karcinoma od koga boluje.

SAD su zatražile od Pekinga da dozvoli Liju Sjaobou da se slobodno kreće i bira lekare koji će ga lečiti.

Kineske vlasti su ga pustile na slobodu da bi mogao da se leči nakon što su lekari dijagnostikovali da boluje od karcinoma sa smrtnim ishodom, izjavio je njegov advokat Mo Šaoping AFP.

- On sada prima terapiju u bolnici u Šenjangu (na severoistoku Kine). Nema posebne planove, samo prima terapiju - izjavio je njegov advokat.

Mo je rekao da je Lijuu dijagnostifikovan kancer 23. maja, a da je pušten iz zatvora narednog dana.

Kineski disident i aktivista za ljudska prava Liju (54) osuđen je na 11-godišnju kaznu zatvora zbog "protivdržavnih aktivnosti".

Bivši profesor književnosti postao je poznat kao lider štrajka tokom protesta na Trgu Tjenanmen 1989.

On je tada osuđen na 20 meseci zatvora, zatim je tokom 1990. proveo tri godine na "na ponovnom obrazovanju" i više meseci u kućnom pritvoru.

Liju je više puta istakao da kazna koja mu je izrečena ne samo da je povredila kineski ustav, već i osnovna ljudska prava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.