VOJSKA U BAHREINU RANILA 60 DEMONSTRANATA

Izvor: Kurir, 19.Feb.2011, 01:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOJSKA U BAHREINU RANILA 60 DEMONSTRANATA

MANAMA - Vojska Bahreina pucala je na nekoliko hiljada okupljenih demonstranata i ranila više od 60 osoba, pokušavajući da ih spreči da se, uprkos zabrani, kreću ka trgu u Manami koji je postao simbol njihovog ustanka protiv vlasti.

Do ovog krvoprolića došlo je samo dan nakon što je policija razbila kamp demonstranata na trgu Perl, kada je poginulo najmanje pet osoba, a ranjeno više od 230.

Demonstracije su danas prerasle u protest protiv čitavog vladajućeg sistema >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i monarhije, navodi AP, dodajući da je Bela kuća izrazila nezadovoljstvo zbog rastućih tenzija u Bahreinu.

U Bahreinu su zabranjeni protesti, a vojska je preuzela kontrolu nad Manamom.

Hiljade šiitskih demonstranata od ponedeljka izlaze na ulice Maname, po uzoru na proteste u Egiptu i Tunisu, i traže korenite političke promene u zemlji.

Istovremeno, bahreinski kralj Hamad bin Isa al Kalifa zatražio je od prestolonaslednika da počne nacionalni dijalog kako bi se rešila kriza koja potresa kraljevstvo, kaže se u zvaničnom saopštenju.

Šeiku Salmanu bin Hamadu al Kalifi data su "sva ovlašćenja da ispuni nade i težnje građanaa", dodaje se u saopštenju.

Bahrein je ustavna monarhija, kojom vlada sunitska kraljevska porodica, dok 70 odsto stanovništva čine šiiti.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.