VLAST PREUZELA MEDIJE: Svi direktori poljske televizije podneli ostavke zbog novog zakona o medijima

Izvor: Kurir, 02.Jan.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VLAST PREUZELA MEDIJE: Svi direktori poljske televizije podneli ostavke zbog novog zakona o medijima

U znak protesta protiv izmena zakona i gušenja nezavisnosti javnih medija u Poljskoj, direktori svih programa poljskog javnog TV servisa TVP podneli su ostavke.

Nacionalni radio protestuje emitovanjem himne, koju na svakih sat smenjuje emitovanje Betovenove Ode radosti.

Uprkos protestima evropskih novinarskih udruženja, Evropske komisije i OEBS-a, poljski vladajući konzervativci bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog zahvaljujući komotnoj većini u oba doma parlamenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << progurali su pred Novu godinu na noćnim sednicama prvi korak u reformi medija, kojim su sve nadležnosti za postavljanje direktora televizije TVP, Poljskog radija i novinske agencije PAP i članova njihovih nadzornih saveta poverili ministru državnog trezora i ukinuli javne konkurse.

Nove čelnike javnih poljskih medija i članove saveta neće više birati na neko određeno vreme, već ministar može da ih smeni po svom nahođenju pošto su izmene zakona ukinule i precizne uslove pod kojima direktori mogu da budu smenjeni.

"Emitovanjem poljske himne i Ode radosti na svaki sat želimo da naši slušaoci i javno mnjenje obrate pažnju na pretnju pluralizmu i slobodi govora u novom zakonu o medijima", saopštio je Poljski radio, a himne će na smenu emitovati dokle god tog bude moguće.

Zbog pretvaranja poljskih javnih elektronskih medija iz javnih u državne, odnosno partijske, pošto evroskeptična konzervativna stranka Pravo i pravda ne krije da će dovesti svoje partijske aktiviste, protestovali su i Asocijacija evropskih novinara, Evropska novinarska federacija, Reporteri bez granica, OEBS, a potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans uputio je protestno pismo i zatražio u ime EK objašnjenje od šefa poljske diplomatije Vitolda Vaščikovskog.

Poverenik vlade premijerke Beate Šidlo za reformu medija koja treba da ih pretvori u narodne medije sa misijom da šire patriotizam kod kuće i istorijsku istinu o Poljacima u svetu, Kšištof Čabanjski odbio je te međunarodne proteste.

"To je politički mehanizam koji se sprovodi prema javnim medijima u Poljskoj, bez obzira na to što se skrivao iza nameštenih konkursa", kazao je Čabanjski i upozorio da kandidati Prava i pravde dok je stranka bila u opoziciji, za razliku od ostalih parlamentarnih stranaka, nikada nisu uspeli ni na kakvom konkursu za čelnike javnih medija.

"Ako mediji zamišljaju da će u narednim sedmicama zabavljati Poljake kritikovanjem naših reformi ili naših predloga promena, to treba prekinuti", kazao je otvoreno zašto nove poljske vlasti toliko žure nakon blokade Ustavnog suda i sa preuzimanjem medija šef poslaničkog kluba Prava i pravde, Rišard Terlecki.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.