VKS doneo program za rešavanje starih predmeta 2021-2025.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2021, 14:05

VKS doneo program za rešavanje starih predmeta 2021-2025.

Vrhovni kasacioni sud (VKS) doneo je Jedinstveni program rešavanja starih predmeta u Republici Srbiji za period 2021-2025. godine, koji predviđa niz sistemskih, opštih i posebnih mera i preporuka za smanjenje broja starih predmeta u ovom periodu.

Cilj je da se sprovođenjem Jedinstvenog programa ukupan broj nerešenih predmeta u sudovima u zemlji koji je na kraju 2020. godine iznosio 1.510.472 (oko 570 nerešenih predmeta po sudiji) do 2025. godine smanji na 1.000.000 (oko 330 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po sudiji) do 2025.

Na ovaj način bi se učešće starih u ukupnom broju nerešenih predmeta, prema aktuelnom trendu priliva, smanjio na 2,61 odsto, navodi se pored ostalog u ovom aktu.

Program je u celosti objavljen na sajtu VKS, a pored ostalog predviđa da se godišnjim rasporedom poslova u sudu odredi da najstarije predmete u sudu sude najiskusnije sudije.

S druge strane, sugeriše da raspodelu predmeta novoizabranim sudijama treba vršiti u skladu sa Sudskim poslovnikom "tako da novoizabrane sudije ne dobijaju u rad stare predmete oduzimanjem predmeta od drugih sudija u sudu ili tako što će se svi neraspoređeni stari predmeti dodeliti u rad novoizabranim sudijama".

Program takođe predviđa sistemske mere, opšte mere, mere koje treba da preduzme VKS, Ministarstvo pravde, pojedinačni sudovi, sudovi na teritoriji Beograda, kao i prekršjani sudovi.

Rezultati sudova u sprovođenju ovog Programa pratiće se putem podataka iz centralne statistike i podataka objavljenih na Interaktivnoj mapi sudova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.