VIDEO: U Velikoj Britaniji obavljena transplatacija mrtvog srca

Izvor: Vesti-online.com, 29.Mar.2015, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: U Velikoj Britaniji obavljena transplatacija mrtvog srca

U Velikoj Britaniji je obavljena prva transplantacija "mrtvog" srca. Reč je o proceduri u okviru koje se srce, koje neko vreme nije radilo, osposobljava za rad u telu živog recipijenta.

Kod običnih transplantacija uzima se živo srce osobe kod koje je utvrđena moždana smrt. Novi pristup obuhvata oživljavanje funkcije mrtvog srca pre nego što se smesti u sistem za čuvanje organa (OCS) kako bi sačuvalo kvalitet do operacije.

Recipijent je 60-godišnji Husein Uludžan >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iz Londona. Kako je saopšteno iz bolnice “Papvort”, u Kembridžiru, gde je obavljena revolucionarna procedura, on se “začuđujuće dobro oporavlja” kod kuće, nakon što je samo četiri dana proveo na odeljenju intenzivne nege.

Postignuti uspeh znači da bi u budućnosti moglo da se obezbedi 25 odsto više organa za transplantacije, a samim tim i da se spase više života.

- Do ovog renutka smo mogli samo da transplantirano organe dobijene od donatora koji su doživeli moždanu smrt. Međutim, istraživanje obavljeno u Papvortu omogućilo nam je da razvijemo novu tehniku koja do sada nije korišćena nigde na svetu kako bismo obezbedili najbolji mogući ishod za naše pacijente koristeći srca od donatora čije je srce prestalo da kuca - kaže Sajmon Meser, koji vodi evidenciju o transplantacijama srca.

Husein Uludžan, kome je život bio otežan posle srčanog udara 2008, kaže da je pre operacije jedva hodao i često ostajao bez daha.

- Sada se svakim danim osećam sve jačim, a jutros sam, bez problema, peške otišao u bolnicu - kaže on.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.