(VIDEO) LETEĆI ŠKOTLANĐANIN: Najpoznatija lokomotiva na svetu ponovo juri

Izvor: Kurir, 09.Jan.2016, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) LETEĆI ŠKOTLANĐANIN: Najpoznatija lokomotiva na svetu ponovo juri

Jedna od najpoznatijih parnih lokomotiva na svetu, Leteći Škotlanđanin, prošla je prva testiranja u severnoj Britaniji posle desetogodišnje restauracije i više od 80 godina otkako je postala prva lokomotiva koja je dostigla brzinu od 160 kilometara na sat.

Die Dampflok "The Flying Scotsman" fährt wieder: Die historische Lokomotive aus dem Eisenbahnmuseum in York wurde umfangreich restauriert.

Na restauraciji motora lokomotive, koja je "penzionisana" još davne >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 1963. godine, radio je tim njujorškog Nacionalnog muzeja železnice od 2006. godine, a ovi radovi su, prema procenama Rojtersa, koštali oko četiri miliona funti (šest miliona dolara), javlja britanski BBC.

"Leteći Škot je svakako najpoznatija lokomotiva na svetu", navodi se na zvaničnoj internet stranici njujorškoj muzeja, dok glavni kustos tog muzeja, Endru Meklin, poručuje da je lokomotiva "ustala iz mrtvih" i da joj je ponovo udahnut život.

Lokomotiva je izgađena 1923. godine, da bi ubrzo postala jedna od najsjajnijih "zvezda" britanskog železničkog sistema.

Nakon što je 1963. povučena iz upotrebe, ova lokomotiva je prodata biznismenu koji je odvezao na turneju po SAD. Tokom 1988/1989. godine, pod novim vlasnikom, lokomotiva je dospela i do Australije.

Autor: Tanjug

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.