(VIDEO) BRITIŠ PETROLIUM DANAS ZAUSTAVLJA IZLIVANJE NAFTE U MEKSIČKOM ZALIVU

Izvor: Kurir, 04.Jun.2010, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) BRITIŠ PETROLIUM DANAS ZAUSTAVLJA IZLIVANJE NAFTE U MEKSIČKOM ZALIVU

LONDON - Posle nekoliko neuspelih pokušaja, kompanija Britiš petrolium (BP), koja pokušava da sanira oštećenu bušotinu na dnu Meksičkog zaliva, saopštila je da je možda na putu da zaustavi izlivanje nafte.

LONDON  - Posle nekoliko neuspelih pokušaja, kompanija Britiš petrolium (BP), koja pokušava da sanira oštećenu bušotinu na dnu Meksičkog zaliva, saopštila je da je možda na putu da zaustavi izlivanje nafte.

Kompanija je navela da je, koristeći podvodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << robote, uspela da odseče deo oštećene cevi, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

To bi, u teoriji, inženjerima trebalo da omogući da, pojednostavljeno rečeno, preko oštećene cevi navuku drugu cev koja će naftu sprovoditi do broda koji se nalazi na površini iznad oštećene bušotine. Ako zamisao uspe, nafta bi prestala da se izliva u more.

Generalni direktor Britiš petroliuma Toni Hejvord kaže da je ostvaren uspeh, ali da je još rano za uzdah olakšanja.

"Kao što sve vreme govorimo, nijedan od metoda koje primenjujemo nikada ranije nije testiran. Uvek postoji rizik. On je sada manji, ali i dalje postoji rizik oko toga da li će ovo biti potpunom uspešno", rekao je Hejvord.

Zadatak svakako nije lak, a ishod bi trebalo da bude poznat tokom današnjeg dana.

"To se dešava duboko pod vodom. Inženjeri Britiš petroliuma koriste male podmornice kojima upravljaju daljinski povlačeći ručke sa brodova na površini mora. Te podmornice rade na dubini od kilometar i po ispod mora, gde je mračno i vlada veliki pritisak. Ovde se isprobavaju potpuno novi tehnološki metodi", objašnjava za Bi-Bi-Si direktor firme koja je specijalizovana za rešavanje problema izlivanja nafte, Sajmon Rikabi.

On dodaje da "ironija cele ove situacije da američka vlada kritikuje Britiš petrolium. Ali da se ovo desilo nekoj manjoj naftnoj kompaniji ona bi pozvala američku vladu i rekla -- mi ovo ne možemo da rešimo. Vlada takođe ne bi znala da to da reši i morala bi da se obrati Britiš petroliumu, zato što jedino ta firma ima opremu i stručnjake koji bi to mogli da urade".

Američki predsednik Obama na drugoj strani još jednom je otvoreno kritikovao Britiš petrolium da nije bio spreman da reaguje u ovoj situaciji.

On je u više navrata bio kritikovan da nije dovoljno oštro nastupao prema British petroliumu.

Gostujući sinoć na Si-En-Enu (CNN) Obama je posredno odbacio te kritike, rekavši da je britanskoj firmi jasno stavio do znanja koliko je nezadovoljan.

"Oni su osetili ljutnju, ali za sada nisam video reakciju koja bi bila onoliko brza koliko bih želeo. Oni takođe žele da reše ovaj problem jer ih on puno košta. Ja bih voleo da provedem puno vremena pokazujući koliko sam ljut i vičući na ljude. Ali to nije moj posao. Moj posao je da rešim problem. Ovde je reč o ljudima koji žive na obalama Meksičkog zaliva i o tome šta ja činim da spasem njihov način života. To će biti moj prioritet u narednim nedeljama i mesecima", reči su Baraka Obame koji je zbog ove situacije po drugi put odložio svoju posetu Australiji i Indoneziji.

Izlivanje nafte teško je pogodilo Amerikance koji žive na obalama Meksičkog zaliva.

Možda su najviše stradali ribari koji ne samo da su ostali bez prihoda nego se pitaju da li će ikada više biti u stanju da love ribu. Neki od njih u Luizijani su čak zatražili pomoć psihologa.

Generalni direktor BP Toni Hejvord u svakom slučaju obećava da će njegova firma pomoći svima koji žive na obalama Meksičkog zaliva.

"Britiš petrolium će ovde biti na duži rok. Svesni smo da je ovo samo početak. Bićemo ovde kada odu mediji, kada ode obalska straža i svi koji sada rade na otklanjanju posledica naftne mrlje. Mi smo rešeni da radimo sa ljudima koji žive uz obalu kako bismo im omogućili da se što pre vrate svom poslu i načinu života", izjavio je generalni direktor BP.

Britiš petrolium će po svemu sudeći morati da plati ne samo troškove čišćenja mrlje nego kompenzaciju svima koji su zbog izlivanja nafte pretrpeli štetu.

Spekuliše se da bi kompaniju to moglo da košta i 20 milijardi dolara.

Ima čak i analitičara koji kažu da nisu sigurni da će firma preživeti taj udarac.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.