Izvor: B92, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VB: Sedmoro uhapšeno zbog napada

London, Berlin -- Pod sumnjom da su umešane u seriju napada u Velikoj Britaniji, policija uhapsila sedam osoba u raznim gradovima.

Prema saznanjima BBC-a, uhapšeni su pripadnici različitih bliskoistočnih nacionalnosti. Specijalna antiteroristička policijska jedinica izazvala je kontrolisanu eksploziju sumnjivog vozila blizu bolnice u Glazgovu, u akciji koja je povezana s napadom na aerodrom u tom gradu.

Premijer Velike Britanije Gordon Braun smatra da, generalno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << govoreći, iza napada stoje ljudi povezani sa Al Kaidom.

Veze neuspelog pokušaja napada zapaljenim automobilom na aerodromu u Glazgovu i pokušaja aktiviranja dva automobila-bombi u Londonu sve su jasnije, ocenjuje jedan od vodećih oficira za borbu protiv terorzima u Velikoj Britaniji Piter Klark.

Policija je do sada uhapsila pet osoba, a prema izveštavanju medija u Velikoj Britaniji, svi uhapšeni su poreklom sa Bliskog istoka.

Povodom događaja u Velikoj Britaniji oglasio se i muslimanski verski vođa u Glazgovu Bašir Man. "Mi uopšte ne odobravamo takve akcije. To je zlo protiv kog se moramo pobuniti. Sa zlom se moramo suočiti kako bi ono bilo uništeno i kako bi se zajednica vratila miru i redu", kaže Man.

U celoj zemlji i dalje je na snazi najviši stepen uzbune, a policija je veoma obazriva u kontaktu sa sumnjivim predmetima. Tako je u nedelju u Glazgovu izazavana kontrolisana eksplozija sumnjivog automobila blizu bolnice. Ispostavilo se da u vozilu eksploziva nije bilo.

Zbog sumnjivog paketa u nedelju je i aerodrom Hitrou bio nekoliko sati zatvoren. Neimenovani portparol aerodromske službe obezbeđenja izjavio je da je Terminal 3 zatvoren oko 20.30, ponovo otvoren posle dva sata i da je putnicima dozvoljeno da se vrate na taj terminal.

Hitrou je najveći aerodrom u Evropi. Ima četiri terminala, a peti je u izgradnji. Sa njega poleću avioni na 180 destinacija u 90 zemalja.

Nemačka: Upozorenja o terorizmu

Posle napada na aerodromu u Glazgovu i pronađenih bombi u Londonu, i u Nemačkoj stručnjaci i predstavnici vlasti upozoravaju na opasnost od islamskog terorizma.

Predsednik Sindikata policajaca Konrad Frajberg danas je izjavio da su napadi islamskih terorista mogući i u Nemačkoj. U jednom novinskom intervjuu on je naveo da u Nemačkoj živi oko 100 osoba koje bi bile voljne i sposobne za napade.

Tu spadaju, po Frajbergovim rečima, "radikalni islamisti koji su završili obuku u Pakistanu ili Avganistanu".

Sindikat policajaca smatra da se opasnost od islamskog terorizma u Nemačkoj povećala zbog angažmana Bundesvera u Avganistanu, a posebno od kada su nedavno u tu zemlju upućeni avioni tipa "tornado".

Vlasti su već prošle sedmice upozorile da se Nemačka u većoj meri nego do sada našla na viziru međunarodnog terorizma. I ministar

unutrašnjih poslova Volfgang Šojble je "mogućim" nazvao samoubilačke napade radikalnih islamista i u Nemačkoj.

Kako danas piše magazin "Špigel", prvi put od terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001. u Berlinu su zasedali visoki vladini funkcioneri zaduženi za bezbednost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.