Izvor: B92, 14.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

V.Britanija napušta Irak?

Bagdad, London -- Načelnik štaba armije V.Britanije, general Ričard Danat, kaže da se razmatra skoro povlačenje britanskih vojnika iz Iraka.

To znači da bi Britanci napustili multinacionalne snage za dve do tri godine. Prizori ubistava sa ulica iračkih gradova su u Britaniji izazivali proteste i zahteve antiratnih aktivista da se Britanija povuče iz iraka. Politika mešanja je na kraju bila i jedan od faktora koji je doveo do povlačenja Tonija Blera sa čela Vlade i stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << laburista.

Od marta 2003, kada je počela saveznička kampanja u Iraku, poginulo je 119 britanskih vojnika. Danat je demantovao da je u sukobu sa odlazećim premijerom Tonijem Blerom, a kaže da je angažman u Iraku bila pobeda i da će Britanci sačuvati vojničku čast.

"Ekstremisti nas nisu pobedili. Britanci u Iraku i Avganistanu vode 2:0. U svakom taktičkom angažmanu koji smo preduzeli u Iraku i Avganistanu pobedili smo, i to potpuno. Gde god nam se ti ljudi suprotstavili, mi ćemo se s njima odlučno obračunati. Ne, mi ne bežimo, mi ne spuštamo svoje zastave, mi ćemo proći kroz sve to. Ne možemo biti tamo godinama u ovom broju, to svi shvataju. To nije ništa novo i ja nisam prvi koji to govori. Rekao sam uskoro, a to znači kad misija bude bila obavljena", kaže on.

Danat je podsetio da su britanske snage i u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. On kaže da je to veliki trošak i da trupe pate od zamora.

U Iraku je trenutno 7.500 Britanaca, koji kontrolišu četiri provincije na jugoistoku zemlje. U dve provincije oni su već počeli da predaju kontrolu Iračanima i očekuje se da će uskoro predaja vlasti biti završena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.