Izvor: B92, 24.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzbune na avionima lažne

Harlem, Majami -- Večeras je oslobođeno svih 12 putnika na letu za Indiju, koji su u sredu bili pritvoreni u Holandiji.

Putnici, državljani Indije, privukli su pažnju drugih putnika jer su imali nekoliko kompjutera i mobilnih telefona i nisu se obazirali na instrukcije posade, zbog čega je avion juče prinudno sleteo na aerodrom Shiphol kod Amsterdama. Putnici su naveli i da su oni bili azijskog izgleda. Svih 12 je privedeno odmah po sletanju aviona DC-10 i odvedeno na saslušanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali su oslobođeni u nedostatku dokaza.

"Detaljna analiza mobilnih telefona pokazala je da nisu korišćeni da bi se aktivirao eksploziv niti je eksploziva bilo u avionu", saopštila je kancelarija tužioca u Harlemu, u Holandiji, koji je nadležan za aerodrom.

Zvaničnik Ambasade Indije u Hagu, koji nije želeo da se predstavi, rekao je da konzularno osoblje još proverava detalje koje su dobili od holandskih vlasti i da ne može da komentariše slučaj.

Posle nedavnog otkrivanja zavere za rušenje aviona na linijama iz Velike Britanije za SAD, bilo je nekoliko uzbuna zbog sumnje i straha od mogućeg terorističkog napada, a nekoliko aviona je prinudno sletelo. Povodi za sve uzbune su bili lažni.

Lažna uzbunu u Majamiju

U sumnjivom koferu koji je danas izazvao uzbunu na međunarodnom aerodromu u Majamiju na Floridi, u SAD, nađeni su samo mini muzički plejer, velika baterija i komad sapuna, saopštila je lokalna policija.

Detektor za predmete na aerodromu registrovao je sumnjivu sliku prilikom rendgenske provere kofera putnice sa Jamajke, što je bio razlog da se zatvori taj deo aerodroma na 90 minuta.

Ubrzo je pristigla specijalna policijska jedinica za otkrivanje eksploziva koja je u koferu otkrila sapun, muzički uređaj i bateriju. "Kada vidite nešto takvo, nista ne rizikujete", izjavio je policijski inspektor Alvaro Zabaleta.

Putnici je nakon obavljenog pretresa omogućeno da nastavi put, a aerodromske vlasti saopstile su da incident nije uticao na red letenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.