Izvor: Blic, 15.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzbuna u Americi, Al Kaida u zemlji

Uzbuna u Americi, Al Kaida u zemlji

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države su ponovo pod znakom za uzbunu posle najnovijih izveštaja da islamski teroristi planiraju napad na nuklearna postrojenja u Americi tokom proslave Dana nezavisnosti 4. jula. Visoki izvor iz Centralne obaveštajne službe (CIA) izjavio je za dnevnik 'Vašington post' da se ova pretnja razmatra 'veoma ozbiljno na najvišem nivou'.

Obaveštajne službe su ranije saopštile da dvojica pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << terorističke mreže Al Kaida, saudijskog milijardera Osame bin Ladena, planiraju da upotrebe radioaktivni materijal koji bi bio aktiviran upotrebom konvencionalnog naoružanja. Međutim, nova pretnja je mnogo detaljnija. U njoj se ističe da grupa terorista iz Al Kaide, koja se već nalazi u SAD planira da napadne nuklearno postrojenje u Pensilvaniji, a da se napad poklapa sa proslavom Dana nezavisnosti 4. jula. Obaveštajne službe su do ovih podataka došle ispitujući Abu Zabajada (31), bliskog saradnika saudijskog teroriste koji je uhapšen u Pakistanu 28. marta. Zabajada je vodio trening kampove ekstremista u Avganistanu i bio je upoznat sa ćelijama Al Kaide u svetu. On tvrdi da će napad izvesti grupa terorista iz Amerike i Afrike.'Zabajada nam je do sada dao nekoliko važnih informacija, koje su se pokazale kao tačne. S druge strane, moguće je da je ova najnovija pretnja samo deo prevare kako bi se zavarao trag sa drugih napada', izjavio je neimenovani visoki obaveštajni zvaničnik.

Uporedo sa pretnjama o novim napadima na SAD Udruženje američkih kamiondžija je saopštilo da će oko tri miliona njegovih članova proći posebnu obuku kako bi bili osposobljeni za otkrivanje potencijalnih terorističkih pretnji, odnosno sumnjivih situacija u tunelima i na mostovima širom SAD.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.