Izvor: Blic, 07.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvode demokratiju bajonetom

Uvode demokratiju bajonetom

Aleksandar Solženjicin, veliki ruski pisac i nobelovac, nakon tri godine ćutanja u medijima dao je intervju Televiziji 'Rusija'. On je izjavio da su SAD prije nešto više od deset godina započele projekat nametanja demokratije celom svetu, pa i nekadašnjoj Jugoslaviji. 'Blic' prenosi najvažnije detalje tog razgovora:

O demokratiji

Jedna od prvih odluka naše demokratije, u vreme Jeljcina, bilo je da skinu Gorbačova. Kako? >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tako što će rasturiti Sovjetski Savez. Šta za to treba uraditi? Sastala su se tri čoveka uz čašicu u Beloveškoj pušći i odlučili da je kraj. Dobro, hoćete da podelite? Delite! Ali treba znati po kojim granicama, ko gde živi, kakve ekonomske veze ostaju. To je dugogodišnji proces. To se ne radi jednim udarcem, jednim naređenjem. A oni su tako uradili, pa se 25 miliona naših sugrađana za jedan dan našlo u inostranstvu, u tuđoj zemlji. Da li je Jeljcin mislio šta će s njima biti? Kao slepe mačiće su ih bacili. Obojene revolucije

Oranž revolucije, ma kako bilo neobično - podsećale su na našu Februarsku revoluciju. Sasvim druga epoha, a način isti. Velika provalija u društvu, siromašan narod, a vlast bogata... Za revoluciju potreban je novac iz inostranstva. Nemačke pare išle su preko Skandinavije i stizale do boljševika. Sada su finansijski kanali otkriveni milijardama. Informacije idu preko interneta, pomoć se može zatražiti i trenutno dobiti. Oranž revolucije nisu ništa novo. Uz unutrašnji faktor - veliki kontrast između društva i vlasti, ako se obezbedi pomoć sa strane (spoljašnji faktor) - lako je izvesti revoluciju. Za ukrajinsku i gruzijsku revoluciju novac je tekao potocima i nije se brojao.

Mogućnost revolucije u Rusiji

- U februaru 1917. vlasti činilo se da ništa nije moglo, a onda se desilo. Ako se besmisleno usijava situacija, onda je sve moguće. Evo kod nas sada insistira na tome da su nam oduzeli demokratiju. Kakva je to demokratija kod nas u opasnosti? Američka demokratija

U Americi se pre desetak godina pojavio žalostan i sraman projekat nametanja demokratije celom svetu. Prvo su zavili u crno Bosnu pa su onda bombardovali Jugoslaviju, potom Avganistan pa Irak. Ko je sledeći? Možda Iran?

To je porazno. Demokratija se ne može doneti na bajonetima niti se može nametati. Nacionalna ideja?

U našem jadnom, zbunjenom i opljačkanom stanju jedina nacionalna ideja može biti očuvanje naroda. Svaki zakon mora da odgovori na pitanje - pomaže li on očuvanju naroda, ako ne - on nam ne treba. Lj. M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.