Uvek na straži

Izvor: Vostok.rs, 29.Maj.2011, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvek na straži

29.05.2011. -

Graničari Rusije su u subotu 28. maja proslavili svoj profesionalni praznik. Njihova služba se uvek smatrala jednom od najpočasnijih. Čuvanje granica Rusije traži ne samo stručnost, već i pravi muški karakter. Likvidirati teroriste, sprečiti narkotrafik, zapleniti brod, koji je ušao u rusku teritoriju – to je samo deo savremenih zadataka graničara.

Na kopnu i na moru, u bilo kojim klimatskim uslovima - oni svaki sekund dežuraju na ruskoj granici >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << – najdužoj na svetu. Ona je dugačka više od 61 hiljadu kilometara. Od njih je samo 14,5 hiljada kopneni deo. Rusija ima mnogo suseda – više nego bilo koja druga zemlja – 18 država. Svaki dan državne granice čuva više od 11 hiljada graničnih odreda, desetine posada graničnih brodova, glisera, aviona i helikoptera.

Početkom 21. veka RF se suočila s novim opasnostima na svojim granicama. Među glavnim su prevoz droge, krijumčarenje robe, nezakonita migracija, zverokradice. Neophodnost borbe protiv transgraničnog kriminala zatražila je reformu graničnih snaga. Oni su danas deo jedinstvene Federalne službe bezbednosti, pripadnici te službe su profesionalci, koji služe prema ugovoru.

U sistemu čuvanja granica se danas koriste nojnovije tehnologie. Naprimer, postoje elektronska sredstva, uz čiju pomoć se situacija kontroliše na velikom rastojanju. Takva je tehnika sposobna da otkrije bilo kakvo kretanje, odredi, koliko ima ljudi i u kom pravcu oni idu. Ustvari, formirana je elektronska kontrolna linija traga. Ta oprema poput psa može da otkrije onog ko krši granicu: Toplovizori vide čak i noću, automatski uređaj će, kada je to neophodno, uključiti sirenu.

Radi kontrole terena, koji je teško pristupačan, koriste domaće bespilotne projektile. Oni prenose informacije na kompjuter operatora.

Obalska straža Rusije se sastoji od više nego 500 brodova i glisera. Ti su brodovi dobro naoružani, ali nisu opskrbljeni specijalnom opremom za zadatke granične službe. Danas ih zamenjuju specijani stražarski brodovi. Već je počela njihova serijska proizvodnja. Oprema takvih brodova omogućuje ne samo patroliranje morskog prostora, već i očuvanje bioloških resursa, a čak i rešavanje ekoloških zadataka. Pre svega se obnavlja flota na Crnom moru, gde se stvara sistem bezbednosti za Olimpijadu 2014. godine.

Dan graničara je praznik 200 hiljada današnjih i mnogih stotina hiljada bivših graničara. Svečane akcije se u subotu održavaju po čitavoj Rusiji. Uveče će u gradovima-herojima biti vatromet. Inače, većina graničara će dočekati praznik na straži.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.