Utvrđuje se motiv napada u Briselu, identifikovan napadač

Izvor: RTS, 21.Jun.2017, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utvrđuje se motiv napada u Briselu, identifikovan napadač

Belgijska policija za borbu protiv terorizma istražuje motive osumnjičenog bombaša-samoubice, kojeg su ubili vojnici koji čuvaju železničku stanicu u Briselu nakon što je izazvao eksploziju u kojoj niko nije povređen. Osumnjičeni identifikovan kao O. Z. iz Maroka, star 36 godina.
Televizija VTM prenela je, pozivajući se na belgijskog ministra unutrašnjih poslova Žan Žambona, da su istražitelji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << identifikovali osumnjičenog, ali nisu još objavili njegovo ime.

Iz kancelarije belgijskog tužilaštva saopštenoje da je osumnjičeni identifikovan kao O. Z. marokanske nacionalnosti, star 36 godina. Prema rečima portparola tužilaštva Erika Van Der Spita, on nije ranije bio poznat beligjskim vlastima u vezi sa terorističkim delovanjem, preneo je AFP.
Belgijska policija za borbu protiv terorizma i dalje istražuje motive osumnjičenog bombaša samoubice da izvede napad
Kako je navelo tužilaštvo, bomba koja je aktivirana na železničkoj stanici sastojala se od eksera i gasnih boca smeštenih u torbi.
Erik Van Der Spit je rekao da je osumnjičeni zgrabio svoj kofer i vikao dok je izazvao prvu, delimičnu eksploziju, da bi potom izazvao i drugu eksploziju, koja je bila mnogo snažnija.
Policija je saopštila sinoć da su posle male eksplozije vojnici na centralnoj železničkoj stanici u Briselu "neutralisali jednu osobu" koja je, kako javljaju belgijski mediji, bila opasana pojasom sa eksplozivom.
Belgijsko tužilaštvo navelo je da eksploziju koju je na železničkoj stanici u Briselu izazvao osumnjičeni muškarac tretira kao teroristički napad.
"To se smatra terorističkim napadom", rekao je tužilac Erik van der Sipt na konferenciji za novinare ispred stanice u Briselu, ali je odbio da komentariše navode svedoka da je napadač uzvikivao islamističke slogane pre nego što je aktivirao, kako kažu svedoci, jednu od dve naprave iz svog prtljaga.
Očevici naime tvrde da je osumnjičeni vikao "Alahu ekber" pre nego što je izazvao eksploziju.
Prema navodima televizije VRT, istražitelji veruju da je muškarac imao bombu koja je sadržala eksere, a koja nije uspela da u potpunosti eksplodira.
Železnička stanica od jutros je otvorena za putnika, ali su primetne pojačane bezbednosne snage.
Belgijska prestonica, u kojoj se nalaze sedišta NATO-a i EU, u stanju je visoke pripavnosti od kada je ćelija Islamske države sa sedištem u Briselu organizovala napad u kojem je 130 osoba ubijeno u Parizu u novembru 2015. godine.
U Briselu su, potom, četiri meseca kasnije, u martu 2016. godine, bombaši-samoubice usmrtili 32 osobe.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Napadač na Centralnoj stanici u Briselu bio simpatizer ID

Izvor: RTS, 21.Jun.2017

. Kancelarija belgijskog državnog tužioca saopštila je da je napadač, koji je sinoć pokušao da postavi bombu na Centralnu stanicu u Briselu, bio simpatizer takozvane Islamske države.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.