Uticajni baskijski separatista izašao iz zatvora

Izvor: Blic, 01.Mar.2016, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uticajni baskijski separatista izašao iz zatvora

Arnaldo Otegi (57), baskijski separatista i nekadašnji pripadnik nacionalističke militantne organizacije ETA, koji je imao važnu ulogu u mirovnom procesu u Baskiji, izašao je danas iz zatvora u Španiji posle šest godina, ali je odmah je rekao da će nastaviti da ulaže napore za mir na tom području.

Otegija, sada generalnog sekretara levičarske stranke Sortu, dočekalo je ispred zatvora više od 200 pristalica.

"Ima onih koji kažu da ne postoje politički zatvorenici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Španiji. Međutim, ne bi bilo toliko novinara da danas nije izašao iz zatvora upravo jedan politički zatvorenik", rekao je Otegi, jedan od prvih koji se 1990. založio za prekid oružane borbe pripadnika baskijske separatističke organizacije ETA.

On je 2011. godine osuđen zbog pokušaja da tajno obnovi rukovodstvo zabranjene stranke Batasuna, kao političko krilo grupe ETA.

ETA je krajem oktobra 2011. posle 40 godina borbe za nezavisnost Baskije, koja je jednim delom u Španiji a drugim u Francuskoj, najavila da odustaje od takve bitke. Procenjuje se da je ETA odgovorna za smrt 829 osoba tokom 40 godina raznih napada, pretežno u Španiji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.