Ustavni sud BiH odbio žalbu napadača na ambasadu SAD

Izvor: N1 televizija, 15.Feb.2017, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud BiH odbio žalbu napadača na ambasadu SAD

Ustavni sud BiH odbio je apelaciju Mevlida Jašarevića, podnetu protiv presude Suda BiH kojom je Jašarević osuđen na 18 godina zatvora zbog terorističkog napada na američku ambasadu u Sarajevu u oktobru 2011. godine.

 Ustavni sud BiH saopštio je da je Jašarevićevu žalbu odbacio kao neosnovanu.

Jašarević je u žalbi naveo da mu je, između ostalog, povređeno pravo na pravično suđenje, garantovano Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i da je Sud BiH u postupku protiv njega "pogrešno primenio procesno i materijalno pravo".

On je u žalbi naveo da nije nameravao nikoga da ubije, ocenivši da nije počinio krivično delo terorizma, već samo krivično delo ugrožavanje osoba pod međunarodnopravnom zaštitom ili krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

Osim toga, Jašarević je naveo da Sud nije uzeo u obzir pretpostavku nevinosti prilikom donošenja odluke o njegovoj krivici.

Ustavni sud je zaključio da u slučaju Jašarević ne postoji povreda prava na pravično suđenje , kao i da nije povređena pretpostavka nevinosti.

Jašarević je u oktrobru 2011. godine, naoružan kalašnjikovim napao Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Pucajući oko sebe, Jašarević je ranio jednog policajca.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.