Uspeh prve predsednice

Izvor: Politika, 29.Dec.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspeh prve predsednice

Brazil grabi ka svetskom ekonomskom vrhu sa levičarskom vladom i uporedo cilja da potpuno iskoreni siromaštvo

Nije prošlo ni tri dana kako je Brazil istisnuo Veliku Britaniju sa šestog mesta najvećih svetskih ekonomija, a već je stiglo uveravanje da će ova latinoamerička zemlja uskoro prestići i Francusku. Vlada u Braziliji tvrdi da će se Brazil naći na petom mestu svetskih ekonomskih sila, pre nego što to očekuju eksperti iz Međunarodnog monetarnog fonda. Obrnuto >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od teorije da samo desničarske vlasti donose ekonomski makroboljitak, Brazil posle Lule na čelu zemlje opet ima demokratsku vladu levičarskih pogleda.

Umesto 2015, kako je to predvidela finansijska institucija iz Vašingtona, predsednica Dilma Rusef i ministar ekonomije Gido Mantega tvrde da će se istiskivanje Evrope sa liste najmoćnijih ekonomija desiti i pre isteka četvorogodišnjeg perioda.

Prva žena na čelu u istoriji Brazila, jedna je od retkih među svetskom političkom elitom kojoj popularnost raste. U tekstu sa njenim potpisom koji su juče objavili svih 195 dnevnih listova u zemlji, Rusefova sa „velikim optimizmom” gleda na 2012. Obećava da će se nastaviti ekonomski rast i da će se u isto vreme ostvarivati zacrtani plan o iskorenjivanju siromaštva.

U godini na izmaku otvoreno je 2,3 miliona novih radnih mesta, a stopa nezaposlenosti je na svom istorijskom minimumu od 5,2 odsto. Rekord je zabeležen u izvozu i stranim investicijama, koje su dostigle sumu od 65 milijardi dolara.

I od ostalih brazilskih pluseva, mnoge lidere takozvanog prvog sveta hvata vrtoglavica. Sa povoljnim ekonomskim vetrovima povećava se i politički uticaj, pa će se idućih godina, svakako sa više ozbiljnosti, razmotriti brazilski zahtev da se proširi spisak stalnih članica Saveta bezbednosti UN. Domaćin fudbalskog mundijala (2014) i Olimpijade 2016. koristi svoj uticaj da pomogne i drugim latinoameričkim zemljama. Nedavno se solidarisao sa Argentinom u njenom sporu sa Velikom Britanijom oko suvereniteta nad Foklandskim ostrvima. Brodovi sa foklandskom zastavom ubuduće neće moći da pristaju ni u brazilske luke.

U Peruu brazilske firme grade hidrocentrale, u Boliviji puteve, u Paragvaju karioke kupuju hacijende na kojima gaje voće i povrće... agencije za nekretnine u Majamiju već su zaposlile službenike koji govore portugalski.

Kada prvog januara Dilma Rusef bude obeležavala godinu dana otkako je došla na vlast, niko u tradicionalnoj mačo zemlji neće moći više da kaže kako žene bolje igraju sambu nego što vode državu. Sva priznanja ovoj nekadašnjoj ljutoj levičarki, koja je svoju ideju morala da odrobija u zatvorima vojne hunte, i za nastavak borbe protiv siromaštva od koje ne odustaje. Jedino što Brazilce još uvek malo brine jeste to kako će Dilma da otvori fudbalski mundijal. Pa zar to nije poslednje muško utočište?

Z. Šuvaković

objavljeno: 30.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.