Ursula fon der Lajen - nova predsednica Evropske komisije

Izvor: Deutsche Welle, 16.Jul.2019, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ursula fon der Lajen - nova predsednica Evropske komisije

Nakon što su socijaldemokrate u Evropskom parlamentu najavile podršku nemačkoj demohrišanskoj političarki, izbor Ursule fon der Lajen je bio više nego izvestan. Na čelo Evropske komisije prvi put stupa jedna žena.

„Od 733 poslanika Evropskog parlamenta 383 je glasalo za Ursulu fon der Lajen" rekao je  David Sasoli - predsednik Evropskog parlamenta.

Ovo je velika čast, hvala što mi verujete. Ovo poverenje je poverenje u jednu jaku Evropu od severa do juga, >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << od istoka do zapada. Moj posao je upravo započeo", rekla je Fon der Lajenova nakon proglašenja rezultata glasanja.

Njena nominacija kao kandidatkinje za predsednicu Evropske komisije je od samog početka bilo sporna. Kritičari, pre svega Zeleni, levica i desničarske snage u Evropskom parlamentu ali i nemački socijaldemokrate, protestovalli su zbog netransparentnosti izbora nemačke političarke i ignorisanje principa kandidata pojedinih stranaka.

Jedan od prvih koji je čestitao: Silvio Berluskoni

Prema sada zaobiđenom pravilu, izbor je trebalo da padne ili na predstavnika Narodne stranke Manfreda Vebera ili socijaliste Fransa Timermansa. Savet EU u nekoliko navrata nije uspeo da se složi ni oko jednog od tih kandidata tako da je 2. jula odlučeno da se glasa o Ursuli fon der Lajen.

Štićenica Angele Merkel

Fon der Lajenova važi kao bliska saradnica Angele Merkel, a neko vrijeme je bila i u igri kao kandidatkinja za generalnu sekretarku CDU. Konzervativnim krugovima je bila trn u oku i zbog svoje podrške izbegličkoj politici Angele Merkel.

Nemačke socijaldemokrate koje u Berlinu deluju u tzv. velikoj koaliciji s Demohrišćanima (CDU/CSU) su od samog početka kritiovali izbor FON der Lajenova zbog netransparentnosti a mnogi smatraju da nije kompetentna za funkcijuj predsednice EK.

Takav stav socijaldemokrata bi mogao dodatno da poljulja ionako nestabilnu demohrišćansko-socijaldemokratsku koaliciju na čelu s Angelom Merkel.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.