Urednik Tajma: Globalizacija je završena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2020, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Urednik Tajma: Globalizacija je završena

"Svet nije zajedno, ni Amerikanci, ni Evropljani, ni Rusi, ni Kinezi i to je najveća posledica krize izazvane pandemijom novog koronavirusa, najveće posle Drugog svetskog rata", izjavio je za RTS američki politikolog Ijan Bremer.

"“Treba da radimo zajedno, a to se neće desiti. Najgore je moguće vreme za ovakvu krizu”", smatra Bremer koji je u intervjuu za RTS govorio i o tome kako se SAD suočavaju sa pandemijom koronavirusa i njenom uticaju na ovogodišnje predsedničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izbore u SAD.

Bremer, koji je i urednik i kolumnista Tajma i šef organizacije za procenu rizika "„Evroazijska grupa", upitan koje bi bile globalne posledice kada prođe pademija koronavirusa i da li će se za početak shvatiti da je svet bez granica stvar prošlosti, Bremer pominje tri stvari, među kojima je, kaže, jedna velika posledica deglobalizacija.

Globalizacija je završena

"Najvažnija, sa najdalekosežnijim posledicama da globalizacija koja je trajala decenijama počinje da nestaje. Već ulazimo u "tehnološki hladni rat" između Amerike i Kine i videćete mnogo razdvajanja, lokalizacije, prilagođavanja lanca nabavke koji je veoma efikasan i vodeći faktor rasta, a koji nije otporan kada imate šokove i krize, u lanac nabavke za svaki slučaj. Opet lokalizacija. Manje efikasnosti, manji rast. Jedna velika posledica je deglobalizacija"”, kaže Bremer.

Pogođena tržišta u razvoju

Druga je, navodi, da će tržišta u razvoju biti pogođena mnogo gore nego razvijeni svet, gde možete da za stimulans odvojite 10 odsto BDP-a.

“To ne možete u Brazilu, Turskoj ili Indiji. Međunarodna pomoć neće biti adekvatna. Brinem da ćemo imati dodatnu finansijsku krizu, koja će obogaljiti neka tržišta u razvoju. To može dovesti do promena režima, velike patnje ljudi, mnogo više od ovoga što imamo danas u Americi, Evropi ili onome što se nedavno dešavalo u Kini”", rekao je Bremer.

Napetiji odnos Kine i SAD

Treće je, kaže, odnos Amerike i Kine i smatra da postoji mogućnost da postane mnogo napetiji.

Rekao je da će Kinezi iz krize izaći jači, u međunarodnim okvirima, jer su uspeli da suzbiju inicijalno izbijanje epidemije, pa su je onda ekspeditivno okončali.

Bremer je naveo da će kineska ekonomija biti prva u svetu koja kreće iznova i da je Kina već pokrenula 65 odsto privrede.

Verovatno da će, dodaje, kineska ekonomija biti potpuno funkcionalna do kraja aprila, početka maja, dok su Amerikanci i Evropljani još zatvoreni.

"Oni su odgovorni za nabavku medicinskih zaliha, oni vode humanitarnu akciju. U Srbiji, na primer, čujemo da lideri kažu da su Kinezi braća, te da EU baš i nije od koristi. Biće toga i više, u državama od kojih su neke obično američki saveznici. To je dramatična promena u dosadašnjem pogledu na svet"”, smatra Bremer.

Povodom odluke američkog predsednika Donalda Trampa da zabrani letove iz EU ka SAD i upitan u kom pravcu ide Evropa s obzirom da neke evropske zemlje dobijaju mnogo više pomoći od Kine pa i Rusije, nego od EU, Bremer kaže da sigurno u Briselu nisu bili srećni zbog američke odluke da ne dozvole onima koji nisu američki državljani, a imaju trajnu rezidencijalnu dozvolu, da se vrate.

Navodi da je EU formalno osudila SAD što u vreme globalne krize uopše nije od pomoći.

"Transatlantski odnosi su lošiji. A značaj uticaja Kine i Rusije nije ni blizu. Rusi imaju ograničenu ulogu, Kinezi su neverovatno moćniji i ekonomski uticajniji. To vidite na terenu u skoro svim ovim zemljama. Kineska uloga biće još veća"”, kaže Bremer.

Smatra da će Kina biti mnogo jača u Evropi nego pre ove krize.

"Huavej" će biti jači, navodi i dodaje da će se mnoge zemlje njima okrenuti za 5G tehnologiju, a ne Americi.

“Ovo je za mene svet 'G0', ne "G7" ni "G20". Ovo je prva globalna kriza u svetu "G0". I jasno je, posle 11. septembra, posle 2008. Amerika se držala zajedno, Evropljani su bili zajedno sa Amerikancima. Rusi su pomogli Amerikancima posle 11. septembra, Kinezi su pomogli Amerikacima posle 2008. Danas, 2020. svet nije zajedno"”, poručio je Bremer.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Američki politikolog ZALEDIO saveznike SAD: I oni će na kraju zvati Kineze BRAĆOM, kao što to radi Srbija

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Apr.2020

Prema njegovim procenama, postoji mogućnost da odnosi Amerike i Kine postanu mnogo napetiji...Mnogi američki saveznici tokom i posle pandemije virusa korona proglasiće Kineze za braću i shvatiti da Evropska unija nije od koristi, rekao je uticajni američki politikolog Ijan Bremer u intervjuu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.