Uragan Madona

Izvor: Politika, 12.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uragan Madona

Koncertna turneja američke pevačice nazvana "Otkrovenje" uzbudila mnoge duhove, posebno crkvene

Uragan Madona konačno stiže i u Moskvu. Posle niza peripetija koje su se splele oko organizovanja koncerta jedne od najvećih svetskih pevačkih zvezda današnjice, u ruskoj prestonici, tačnije na velelepnom stadionu "Lužniki", sve je spremno za večerašnji neviđeni spektakl. A spektakla će, sudeći po dosadašnjim najavama i svemu što se oko ovog događaja plelo, sigurno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << biti. Madona je svojoj publici uvek pružala doživljaj koji je vešta kombinacija dobre muzike, erotike i kiča. U današnjoj Rusiji to je pravi recept za uspeh.

Najnovija koncertna turneja, nazvana "Otkrovenje", nije samo još jedna od bezbrojnih ludorija kontroverzne estradne zvezde. U pitanju je događaj koji uzbuđuje mnoge duhove, posebno crkvene. Naime, jedna od ključnih scena u programu – u kojoj se pevačica pojavljuje razapeta na džinovski krst ukrašen Svarovski kristalima i sa vencem od trnja na glavi – izazvala je pravu buru negodovanja, kako u katoličkom tako i u pravoslavnom svetu, i od crkvenih velikodostojnika ocenjena je kao – direktan udar na duše verujućih.

Opasno po studente

Moskovski spektakl, međutim, nije izazvao sporove samo iz navedenih razloga. Prvi problemi javili su se već pri izboru mesta njegovog održavanja. Crveni trg, smešten neposredno uz zidine drevnog Kremlja, i mesto koje kao magnet privlači svakog umetnika bez obzira na to čime se bavi i koliko je u tome uspešan, za Madonu Luizu Veroniku Čikone je – zabranjena zona. Naravno, ne zbog toga što je dotična "politički nepodobna" ili nepoželjna iz nekog drugog razloga. Sve je vrlo prosto. Nadležne službe za očuvanje istorijski i arhitektonski neprocenjivog glavnog prestoničkog trga još pre nekoliko godina su uočile da preglasna muzika (a Madonina je i te kako glasna) opasno ugrožava zidine velikog dvorca kao i fasade okolnih crkava i drugih zdanja. Odlučeno je da se na ovom mestu koncerti rok muzike više ne održavaju. "Žrtve" zabrane bile se mnoge velike svetske zvezde, a nedavno i čuveni gitarista Erik Klepton.

Svesni da im je za Madonin nastup potreban teren na kojem može da se slegne barem sto hiljada ljudi (potražnja je bila 250.000 karata), organizatori su se odlučili za Vorobjeve gore, prostor koji nadvisuje veliki deo prestonice i gde je smešten i nadaleko čuveni Univerzitet Lomonosov. Ispostavilo se, međutim, da ovo rešenje nije prikladno iz bezbednosnih razloga – što se tiče Madone, i što se tiče publike. Jedan od učesnika u pripremama spektakla je čak izjavio da se od Vorobjevih gora odustalo zato što je lako moglo da se dogodi da u silnoj želji da vide svetsku megazvezdu studenti tokom koncerta počnu da ispadaju kroz prozore učionica.

Na kraju se došlo do rešenja da je stadion "Lužniki" jedini pogodan da ugosti američku pevačicu i scensku tehniku tešku 200 tona koja je ovamo dopremljena u 63 kamiona šlepera. Ostatak opreme stigao je iz Praga u još osam teretnih aviona. Tu bi priča, barem što se tiče organizatora, bila završena da se nije javio arhitekta Nadar Kančeli, nesrećni konstruktor akvaparka "Transval", čiji krov se obrušio 14. februara 2004, kao i krova Basmanske pijace, čija konstrukcija je popustila 23. februara ove godine. U oba slučaja pod ruševinama je smrt našlo na desetine ljudi.

Pomenuti Kančeli, koji je proglašen krivim za obe nesreće i osuđen na strogi zatvor, ovih dana je (povodom stogodišnjice ruske Dume) amnestiran. U izjavi moskovskim medijima istakao je da bi nesreća, poput pomenute dve, mogla da se desi i na "Lužniku" (koji, doduše, on nije projektovao). Kako tvrdi Kančeli, jačina zvuka koju proizvodi nastup Madone, kao i njegova rezonancija, mogli bi da uzdrmaju krovnu konstrukciju stadiona, što bi neminovno izazvalo pucanje nosača i nesreću nesagledivih razmera.

I Putin u igri

Ipak, najveće negodovanje povodom koncerta Madone stiglo je od strane predstavnika Ruske pravoslavne crkve. Pojedine organizacije zadužene za očuvanje čistoće duša verujućih čak su patrijarhu moskovskom i cele Rusije Aleksiju Drugom uputile otvoreno pismo u kojem od njega traže da baci anatemu na organizatore i sve učesnike Madoninog šou-programa.

Kako god da bude, nema sumnje da će Moskovljani uživati u muzici atraktivne pevačice jednako kao što su u njoj uživali gledaoci u Kardifu, Londonu, Parizu, Rimu, Hanoveru, Amsterdamu i Pragu, kuda je sve protutnjao njen ovogodišnji šou. Interesantno je da su se u ovdašnjim medijima pojavile i glasine o tome kako bi američku zvezdu mogao da ugosti i sam ruski predsednik Vladimir Putin. Navodno, on bi to učinio na nagovor Maše i Kaće, dve njegove ćerke.

Slobodan Samardžija

[objavljeno: 12.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.