Uragan Jan pogodio Kubu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2022, 11:55

Uragan Jan pogodio Kubu

Uragan treće kategorije Jan pogodio je danas kubansku zapadnu obalu čije su lokalne vlasti evakuisale više od 50.000 osoba sa ugroženih područja, javljaju nadležni.

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da bi zapadnu obalu mogli pogoditi olujni talasi od čak 4,3 metra visine.

Na krajnjem zapadu Kube, u provinciji Pinar del Rio, škole su danas obustavile rad, a na teren su poslati zdravstveni radnici i službe za vanredne situacije.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navodima kubanskih državnih medija, planirana je evakuacija 20 naseljenih mesta u najkraćem mogućem roku", a preduzete su mere radi zaštite zaliha hrane u skladištima.

Zvaničnici u kubanskoj provinciji Pinar del Rio postavili su 55 skloništa i sa osobljem za hitne slučajeve već preduzeli neke korake kako bi zaštitili useve u glavnom kubanskom regionu za uzgoj duvana, prenosi Rojters.

Jan je udario u zapadni špic Kube kao uragan ktegorije 3, a strahuje se da bi mogao da postane još snažniji, napredujući preko toplih voda Meksičkog zaliva ka Floridi, sa vetrovima brzine do 225 kilometara na sat i da dostigne kategoriju 4.

U Havani su tokom jučerašnjeg dana ribari vadili svoje čamce iz vode duž čuvenog primorskog bulevara Malekon, a gradski službenici su odčepljivali kanalizacione odvode uoči očekivane kiše.

Stanovnik Havane Adiz Ladron rekao je da ga brine mogućnost porasta vode usled oluje. Veoma sam uplašen jer je moja kuća već bila potpuno poplavljena'', rekao je Ladron.

U El Fanguitu, siromašnom mestu blizu reke Almendares, stanovnici su pakovali šta su mogli pre nego što su napustili svoje domove. Nadam se da ćemo izbeći ovaj uragan jer bi to bio naš kraj. I sada imamo tako malo, rekao je zdravstveni radnik Abel Rodrigues.

Tačan put uragana je neizvestan, ali jeguverner Floride Ron De Santis upozorio na moguće posledice širom države, u trenutku kada stanovnici prave zalihe hrane, vode, lekova i goriva.

Neki delovi te američke države nisu doživeli uragan ovakve jačine oko jednog veka, preneo je BBC.

Molim vas da pretnju od ove oluje uzmete za ozbiljno. Ovo se stvarno dešava. Ovo nije vežba, rekao je Timoti Dadli, direktor službe za vanredne situacije floridskog okruga Hilsboro, kojem pripada grad Tampa za koju se očekuje da će se naći na udaru uragana. Guverner De Santis je tokom vikenda proglasio vanredno stanje u celoj Floridi i aktivirao 5.000 vojnika Nacionalne garde da pomognu u pružanju pomoći. I američki predsednik Džozef Bajden objavio je vanredno stanje na saveznom nivou, i ovlastio nadležne federalne službe da koordiniraju operacijama za saniranje posledica naleta uragana.

Bajden je takođe zbog uragana otkazao posedu Floridi koja je bila zakazana za danas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Uragan pogodio Kubu, evakuisano više od 50.000 ljudi

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Sep.2022

HAVANA - Uragan treće kategorije Jan pogodio je danas kubansku zapadnu obalu čije su lokalne vlasti evakuisale više od 50.000 osoba sa ugroženih područja, javljaju nadležni.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.