Uragan Harvi protutnjao obalom Teksasa, jedna osoba poginula (FOTO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Avg.2017, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uragan Harvi protutnjao obalom Teksasa, jedna osoba poginula (FOTO)

Jedna osoba je poginula u svojoj kući u Rokportu, u Teksasu, kada je uragan Harvi prošao kroz taj priobalni teksaški grad, rekao je gradonačelnik Čarls Voks.

Kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC) to je prva potvrđena žrtva uragana koji je noćas jačinom četiri, na skali do pet, udario obalu Teksasa.

Čovek je stradao u požaru koji je izbio u njegovoj kući dok je prolazio uragan, rekao je gradonačelnik Voks, navodi BBC.

Neposredno pre nego je objavljeno da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je jedan čovek nastradao, guverner Teksasa Greg Ebot rekao je da do tada nije bilo potvrđenih podataka o žrtavama vezanih za oluju Harvi.

Guverner je rekao da je suviše rano da se spekuliše koliko štete je napravilo ovo nevreme, ali je vanredna situacija proglašena u dodatnim okruzima.

Predsednik SAD Donald Tramp razgovarao je danas s članovima svog kabineta i drugim visokim zvaničnicima o odgovoru saveznih vlasti na poplave i štetu nanetim uraganom Harvi, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju se navodi da je Tramp održao video konferenciju iz Kemp Dejvida kada je dao instrukcije odgovarajućim ministarstvima i agencijama da ostanu u potpunosti angažovana i spremna da podrže njegov glavni prioritet a to je spasavanje života.

Tramp je takođe ukazao da puni uticaj oluje neće biti vidljiv danima, dok se stanovnici američkih država Teksas i Luizijana budu oporavljali od teških poplava i štete od vetra.

Uragan oslabio, pretnje od poplava

Uragana Harvi, najsnažniji koji je pogodio SAD od 2005. godine, oslabio je i sada se vodi kao tropska oluja, ali je upućeno upozorenje na moguće teške poplave, saopštio je danas Nacionalni centar za praćenje uragana (NHC).

U najnovijem obaveštenju objavljenom u 20.00 časova po centralnoevropskom vremenu Centar je naveo da je Harvi koji je udario noćas američku obalu kod Teksasa kada je bio označen ka oragan snage četiri, na skali do pet oslabio je i sada ima jačinu vetra od 110 kilometara na sat i sporo se kreće brzinom od četiri kilometra na sat.

Međutim kiše koje mogu da dostignu i do metar u nekim delovima očekuju se do četvrtka, što će izazvati "katastrofalne i potencijano smrtonosne poplave", naveo je centar.

Stručnjaci navode da uragani uvek brzo gube snagu kada stignu do kopna i udalje se od toplih voda koje podstiču vetar ali opasnost se time ne završava. Očekuje se da će Harvi da izaziva kišu do sredine iduće nedelje.

Kada je udario kopno jačina vetra bila je do 215 kilometara na sat.

Priobalni gradić Rokport u Teksasu gde je uragan stigao punom snagom je dosta oštećen.


Harvi je prošao noćas i danas stotine kilometara obale gde su se u naseljenim mestima pripremili za moguće opasne nalete vodenih zidova, koji su pretili da ulete dublje u kopno.

Snažni uragan stigao je do kopna kasno sinoć po lokalnom vremenu 48 kilometara severoistočno od mesta Korpus Kristi, kao oluja visoke kategorije četiri sa vetrovima jačine 209 kilometara na sat.

Zbog snažnog vetra timovi spasilaca nisu mogli da priđu mnogim mestima i vlasti navode da bi moglo da prođe više sati pre nego što spasioci u potpunosti budu mogli da procene štetu.

Za sada nema prijavljenih smrtnih slučajeva.

Do zore danas oko 300.000 domaćinstsava ostalo je bez struje u priobalnoj oblasti a gotovo pola metra kiše palo je u nekim mestima.

Čarls Voks, gradonačelnik Rokporta, priobalnog mesta od oko 10.000 stanovnika koje je bilo direktno na putu uragana, rekao je da je njegovo mesto dobilo direktan udarac i da je nevreme iza sebe ostavilo veliko razaranje, uključujući domove, radnje i škole koje su teško oštećene dok su neke zgrade potpuno uništene.

Voks je rekao da je sistem hitnog odgovora u gradu bio blokiran zbog gubitka servisa mobilnih telefona i drugih oblika komunikacije.

Nevreme predstavlja prvi test za upravljanje hitnim situacijama za administraciju predsednika Donalda Trampa.

Tramp je sinoć potpisao saveznu deklaraciju u kojoj je proglasio stanje katastrofe za priobalne okruge.

Tramp je pohvalio šefa Savezne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA), Broka Longa, za to kako rešava probleme oko uragana.

U Tviter poruci jutros Tramp je rekao "Radite odličan posao, svet gleda. Budite bezbedni".

U odvojenoj Tviter poruci Tramp je napisao da pažljivo prati uragan iz Kamp Dejvida i da gradske, državne i savezne vlasti odlično sarađuju.

Zbog približavanja uragana Harvi desetine hiljada ljudi pobeglo je u unutrašnjost, nadajući se da će izbeći nevreme koje je pretilo ne samo obali nego i velikom delu kopna Teksasa gde se nalaze rafinerije nafte u Hjustonu, ćetvtom po veličini gradu u SAD.

Dolaskom dana mogle su se videti srušene ulične svetiljke, drveće, crepovi koji su popadali sa zgrada. Podstaknut toplim vodama Meksičkog zaliva, uragan Harvi je brzo jačao, i prelazio iz oluje kategorije jedan u petak ujutru do kategorije četiri do petka uveče. Njegova transformacija iz običnog bezimenog nevremena do uragana koji preti životima trajala je samo 56 sati, što je jako brzo i za uragan.

Harvi je stigao do obale kao nasnažnij uragan koji je pogodio SAD u poslednjih 13 godina i najjači je koji je pogodio Teksas od uragana Karla 1961, najjačeg registrovanog uragana u Teksasu.

Evakuisano 4.500 zatvorenika iz Teksasa

Iz tri državna zatvora kod Hjustona, u američkoj državi Teksas, evakuisano je oko 4.500 zatvorenika zbog opasnosti od poplave reke Bazos kao posledice jakih kiša koje prate uragan Harvi, saopštili su zvaničnici Teksasa.

Prema navodima Ministarstva pravde zatvorenici iz tri zatvora se autobisima prevoze u druge zatvore u istočnom Teksasu.

Dodatna hrana i voda dostavljena je zatvorima koji su primili premeštene zatvorenike, navodi se u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.