Izvor: B92, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje nemačkih Jevreja

Drezden -- Nemački savez Jevreja, povodom napada ekstremista na Induse, upozorio na opasnost ''zabranjenih zona'' za strance na istoku države.

''Juče 'obojeni', danas stranci, sutra homoseksualci ili, možda, Jevreji'', rekao je generalni sekretar Centralnog saveta Jevreja Štafan Kramer u izjavi elektronskom izdanju ''Netcajtunga'', povodom najnovijeg događa u saksonskom mestašcetu Migeln, gde je ovog vikenda, na gradskom slavlju, grupa od pedesetak mladih Nemaca napala i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gradskim ulicama progonila osam Indijaca.

Ukazujući na ''očigledno opasnu situaciju'' za strance u određenim delovima istočne Nemačke, Kramer je naveo da se "tu ne radi ni o kakvoj histeriji, već o gorkim činjenicama".

"Uvek ima istih afera i istih izjava političkih predstavnika, a da pri tom nema vidljivih promena strategije u borbi protiv mržnje prema strancima'', rekao je Kramer i izneo oštre kritike na račun vlade u Berlinu, kada je reč o borbi protiv desnog ekstremizma.

Napad na grupu Indijaca u malom mestu Migeln, sa oko 5.000 stanovnika, izazvao je brojne kritike na račun desnog ekstremizma, neonacizma i radikalizma.

Istočnonemačka pokrajina Saksonija, kao i veliki deo nemačkog istoka, godinama se suočava sa problemom desnog ekstremizma i neonacizma, koji se objašnjava, pre svega, ekonomskim problemima te pokrajine i komunističkim nasleđem.

U istorijskom Drezdenu, glavnom gradu pokrajine, neonacistička Nacionaldemokratska partija je već postala parlamentarna snaga.

Predsednik vlade Saksonije Georg Milbrat negirao je, međutim, tvrdnje da je ta pokrajina ''zabranjena zona'' za strance i ljude druge boje kože.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.