Upoznajte regione Rusije: Čukotka, surova zemlja leda na kraju sveta

Izvor: Vostok.rs, 17.Maj.2020, 15:15

Upoznajte regione Rusije: Čukotka, surova zemlja leda na kraju sveta

 
Proleće i leto gotovo da ne postoje u ovom udaljenom severnom regionu Rusije. Ovo je najbolje mesto na svetu za uživanje u pecanju na ledu, vožnji motornim sankama ili psećim zapregama. Krajolik Rusi su otkrili i osvojili Sibir u 16. veku, a do prve polovine 17. veka stigli su do Tihog okeana. Poluostrvo Čukotku otkrili su slučajno kada je 1648. godine Semjon Dežnjov tražio šansu za razvoj trgovine u onome što je zvao „ledeno more” (danas Severni ledeni okean). Bure su uništile tri od sedam njegovih brodova, a talasi su ga odneli do obala Čukotke, piše Russia beyond.
Danas u najvećem gradu na Čukotki, Anadiru, često možete videti živopisne kuće obojene u crveno, žuto, zeleno i plavo, što inače nije uobičajen prizor u Rusiji. Zašto ovdašnji stanovnici vole ovako jarke boje? Zato što tako lakše pronalaze svoje domove u snežnoj oluji.
Ljudi Starosedeoci Čukotke su Čukče, narod koji je dugo pružao otpor ekspanziji Ruske imperije, i Eskimi, koje su istraživači nekada opisivali kao „ljude sa zubima” zbog morževih zuba koje su nosili na odeći.
Čukče i Eskimi su razvili specifičan način života u surovim uslovima koji se nije mnogo promenio tokom vekova. Žive u nomadskim šatorima „jarangama” i pre svega se bave uzgojem irvasa, pecanjem u otvorima na ledu i lovom u moru.
Detalji Pseće zaprege su najpopularnije prevozno sredstvo u čukotskoj tundri. To nije samo turistička atrakcija, već se lokalni goniči pasa zaista aktivno bave svojim poslom. Tu možete sresti i bele medvede i morževe. Čukotka je blagoslovena nedirnutom prirodnom lepotom kakva se retko sreće bilo gde na svetu. Jedna od najnezaboravnijih avantura u vašem životu mogla bi biti vožnja brodićem duž obala Beringovog mora.  
Russia beyond

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.