Upoznajte “Hijarbie”: Najpoznatija lutka od sada nosi hidžab

Izvor: Press, 10.Maj.2017, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upoznajte “Hijarbie”: Najpoznatija lutka od sada nosi hidžab

Prošle godine podigla se velika prašina u javnosti kada je objavljena vest da kompanija za proizvodnju igračaka “Mattel” pušta u prodaju barbike različitih figura. Na policama radnji tako su se pojavile lutke različitih visina i figura.
foto: b92.net
Međutim, ovaj potez i dalje nije zadovoljio mnoge, koji su smatrarli da barbike i dalje pružaju nerealnu sliku o tome kako žena treba da izgleda. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << />
Iz tog razloga, mnogi pojedinci pristupili su izradi drugačijih vrsta lutaka, kao što su trudna barbika, barbika koja doji i barbika koje nosi hidžab. 

Umesto da naprave nove lutke, tri mame iz Pitsburga su počele da prave i da prodaju hidžabe za barbike. 

Inicijativa, zvana “Hello Hijab” nosi poruku da “iako izgledamo drugačije i imamo drugačija verovanja, naše sličnosti daleko nadilaze naše različitosti”. 

Dame se nadaju da će hidžab ohrabriti decu da prihvate druge kulture. 

“Težimo ka stvaranju sveta gde ćemo svi živeti u miru i voleti se međusobno” izjavile su mame. 

Ručno pravljeni hidžabi koštaju šest dolara i 100 odsto sredstava će biti donirano organizaciji koja “štiti i poštuje multikulturalne zajednice”.

 
Jedna od kreatorki Žizel Feterman došla je na ovu ideju nakon što je probala da redizajnira lutke kojima se igra njena petogodišnja ćerka Grejs. 

“Mislim da devojčice i dečaci treba da imaju pristup ovim lutkama, kako bi bili upoznati sa ljudima koji izgledaju drugačije od njih i koji veruju u neke druge stvari” izjavila je Feterman. 

Međutim, ovo nije prvi pokušaj da se naprave barbike koje nose hidžab. Prošle godine, Instagram profil jedne žene privukao je svetsku pažnju zbog slika na kojima se nalazi barbika sa hidžabom. 

“Hijarbie” je delo Nigerijske naučnice Hanefe Adam. Umesto uobičajnih mini suknjica, kratkih pantalona i haljinica koje nose barbike, hijarbie je potpuno pokrivena. Profil ima 80.000 pratilaca koji obožavaju novi barbiku. 

“Mislim da nikad nisam videla barbiku koja nosi hidžab, pa sam odlučila da otvorim Instagram nalog na kojem objavljujem fotografije barbika odevenih u odeću koju sama pravim. Smatram da je veoma važno da lutka bude obučena isto kao i ja” rekla je Adam.
 


 
 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.