Izvor: B92, 26.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unutrašnja vojska krenula ka Kijevu

Kijev -- Nekoliko hiljada pripadnika tzv. unutrašnje vojske MUP-a Ukrajine uputilo se iz različitih regiona ka glavnom gradu Kijevu.

Oni su se uputili ka prestonici Ukrajine po naredbi njihovog komandanta lojalnog ukrajinskom predsedniku Juščenku, uprkos protivljenju ministra unutrašnjih poslova.

Za to vreme, u Kijevu se održava još jedan u nizu sastanaka premijera, predsednika i lidera parlamentarnih frakcija o rešavanju skoro dvomesečne političke krize. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Dva Viktora prošle noći su razgovarali o načinima da se prevazidje kriza u zemlji, nakon što je predsednik Juščenko preuzeo kontrolu nad specijalnim policijskim snagama.

Takva njegova odluka dodatno je destabilizovala Ukrajinu u kojoj već nekoliko meseci traje borba za prevlast između Juščenka, bliskog Briselu i Janukoviča bliskog Moskvi.

"Zalažem se za što skoriji otvoren i iskren pregovarački proces koji će omogućiti izlaz iz ove situacije. Treba da donesemo odluke koje će nas sve zadovoljiti ili biti dovoljne za zajedničko razumevanje glavnih problema", rekao je Juščenko.

"Počela je agresivna verzija razvoja događaja o kojoj smo pričali. Očigledno je da u ovakvom trenutku kabinet ne može ništa drugo da uradi do da reaguje jer je prema Ustavu u nadležnosti vlade da obezbedi red u zemlji i ima kontrolu nad trupama ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je Janukovič.

Nepoštovanje odluke predsednika Janukoviča najavilo je i samo Ministarstvo unutrašnjih poslova koja je saopštilo da neće dozvoliti bilo kakvu zloupotrebu policijskih snaga.

"U toku je proces uzurpacije vlasti i jasno stavljam do znanja svima da će Ministarstvo unutrašnjih poslova postaviti prepreku na takve težnje. Juče je primenjen agresivan scenario uzurpacije i ministarstvo to nije dozvolilo", rekao je ministar unutrašnjih poslova Vasilij Čuško.

Vest da je nikoliko hiljada pripadnika specijalnih policijskih jedinica iz svih krajeva Ukrajine krenulo ka Kijevu pothranilo je strah lokalnog stanovništva da bi zbog sukoba u vrhu vlasti moglo da dođe do nasilja u zemlji.

U Ukrajini poslednjih meseci traje konstantna borba za prevlast predsednika i premijera posle odluke prozapadnog Juščenka da raspiše parlamentarne izbore, i proruskog Janukoviča koji želi da odloži izbore za jesen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.