Unesko: Notr Dam ne mora da izgleda kao pre

Izvor: RTS, 19.Apr.2019, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unesko: Notr Dam ne mora da izgleda kao pre

Rekonstrukcijom katedrale Notr Dam mora da se zaštiti njena univerzalna vrednost, ali to ne znači da treba da izgleda isto kao i ranije, rekli su predstavnici Uneska koji su se sastali sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati.
Predstavnici Uneska rekli su da su spremni da pomognu u obnovi Notr Dama, posebno pružanjem tehničke ekspertize, navodi se u saopštenju kabineta francuskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednika, prenosi AP.

Generalna direktorka Uneska Odri Azuli izjavila je da se mora poštovati "integritet i autentičnost" katedrale jer je ona deo svetske kulturne baštine, ali to ne znači da mora da ostane nepromenjena.
Unesko formalno priznaje da je pravo svake generacije da učestvuje u nasleđu čovečanstva "u koje su uključene promene nastale prirodnim i istorijskim procesima i novim mogućnostima koje nude tehnologije koje se razvijaju".
Iz pariske vatrogasne brigade rečeno je da je katedrala Notr Dam sada sigurna i da će je vatrogasci večeras napustiti.
Ne postoji više rizik da zidovi padnu sa građevine, rekao je potpukovnik Gabrijel Plus i dodao je da su vatrogasci uspeli da ohlade zidove katedrale i uklone ostatke koji su prilikom požara pali sa krova u katedralu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.