Umro pesnik Evgenij Jevtušenko

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Apr.2017, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro pesnik Evgenij Jevtušenko

Ruski pesnik Evgenij Jevtušenko, simbolična ličnost Sovjetskog saveza, umro je danas u 85. godini u Sjedinjenim Američkim Državama, izjavila je njegova supruga Marija Novikova novinskoj agenciji RIA Novosti.

"Umro je tiho, pre nekoliko minuta, okružen svojom porodicom", rekla je Novikova iz Sjedinjenih Američkih Država.

Evgenij Jevtušenko je bio simbol nekonformizma tokom kratkog otapanja atmosfere u ŠSR-u u doba Nikite Hruščova, posle perioda staljinizma, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << početkom 1960-ih godina, a potom je bio lojalni sledbenik vlasti sve do raspada SSSR-a.

Rođen 18. jula 1933. u Irkutsku, u Sibiru, Jevtušenko je svoje prve pesme objavio kada mu je bilo 20 godina. Brzo je stekao veliku popularnost u SSSR-u, gde su njegova otvorenost, slobodoumlje i nekonformizam bili u suprotnosti s normama literature u doba Staljina.

Jevtušenko je poslednjih dvadeset godina živeo u Sjedinjenim Američkim Državama. Poslednjih nekoliko godina držao je predavanja na Univerzitetu u Talsi, u Oklahomi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.