Umro bivši argentinski predsednik Raul Alfonsin

Izvor: Blic, Tanjug, 01.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro bivši argentinski predsednik Raul Alfonsin

Bivši argentinski predsednik Raul Alfonsin, koji je vratio demokratiju u tu zemlju posle sedmogodišnje vladavine vojne hunte, preminuo je u 82. godini od raka pluća. Alfonsin je umro juče u svom domu u Buenos Ajresu, saopštio je njegov lekar Alberto Sadler.



Vlada u Buenos Ajresu proglasila je trodnevnu nacionalnu žalost. Prvi šef države izabran na izborima posle diktature 1976-1983, Alfonsin je bio na vlasti do 1989, a stekao je međunarodno poštovanje zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tzv. "argentinskog Nirnberga" - suđenja bivšim vojnim liderima, optuženim za mučenje i ubistvo više hiljada ljudi. Tada su osuđena petorica lidera hunte, među kojima general Horhe Videla i bivši admiral Emilio Masera, koji su kažnjeni doživotnim zatvorom. Alfonsin je, međutim, pod pritiscima vojske potpisao kontroverzni dekret za obustavljanje suđenja.

"Bio sam uveren da ne možemo da izradimo demokratiju na temelju totalnog imuniteta, ali bilo je nemoguće izvesti pred sud 2.000 pripadnika vojske", objasnio je on u intervjuu Rojtersu 2006.

Alfonsin se, tokom vladavine, suočio sa tri vojne pobune, a njegova centristička vlada izgubila je na izborima od peronističkog lidera Karlosa Menema zbog toga što nije uspela da obuzda ekonomsku krizu. U poslednjoj godini njegove vlasti, inflacija je mesečno iznosila 200 odsto, stopa siromaštva se udvostručila, a zemlju su potresali štajkovi, koje su predvodili sindikati pod kontrolom peronista.

Vlada Alfonsinovih radikala pokušavala je da otplati ogroman spoljni dug iz vremena hunte. Ekonomisti smatraju da je haos mogao da bude izbegnut da je predsednik uveo stroge mere i sprečio ogroman javni deficit.

"Nijedan predsednik nema pravo da beskrajno traži od naroda da se žrtvuje", rekao je Alfonsin na televiziji po odlasku sa vlasti.

Rođen je 12. marta 1927. u Časkomusu, 120 kilometara južno od Buenos Ajresa. Otac mu je bio uticajni španski imigrant, a majka Engleskinja. Pohađao je vojnu akademiju, a potom studirao prava. Politički aktivista od rane mladosti, Alfonsin je tri puta bio u zatvoru - prvi put u vreme predsednika Huana Perona, a potom u doba vojne vlade, krajem šezdesetih godina prošlog veka.

Oženjen, otac šestoro dece, ostao je uticajan i devedesetih godina, kada je pomogao formiranju saveza radikala i peronista, posle kojeg su radikali pobedili na izborima 1999. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.