Izvor: B92, 14.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Kurt Valdhajm

Beč -- Bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija i bivši predsednik Austrije Kurt Valdhajm preminuo je danas, javili su austrijski mediji.

Kurt Josef Valdhajm je rođen 21. decembra 1918. godine. Bio je austrijski diplomata i političar konzervativnog opredeljenja. Bio je peti po redu generalni sekretar Ujedinjenih nacija i tu funkciju je obavljao u dva mandata - od 1972. do 1981. godine.

Tokom osamdesetih otkriveno je njegovo učešće u akcijama Vermahta tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Drugog svetskog rata na Kozari. Kako se kasnije ispostavilo, vlasti SFRJ su znale za te podatke, ali nisu ih iznele u javnost kada je Valdhajm bio biran za generalnog sekretara UN-a.

Godine 1986. godine izabran je za predsednika Republike Austrije i tu je dužnost obavljao do 1992. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.