Umro Ingmar Bergman

Izvor: B92, 30.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Ingmar Bergman

Stokholm -- Legendarni švedski reditelj, čiji su filmovi tri puta nagrađeni Oskarom, umro je u 89 godini, u svojoj kući na ostrvu Faro u Baltičkom moru.

Čovek koga su, kako je rekao u jednom od retkih intervjua, celog života progonile, ali i inspirisale lične traume, umro je mirno, saopštila je njegova ćerka Eva Bergman. Iako bez formalnog filmskog obrazovanja, Bergman je režirao oko 60 filmova, u kojima se bavio pitanjima smisla života, usamljenošću, muško-ženskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosima i seksuslnošću.

U njegove najpoznatije filmove ubrajaju se "Fani i Aleksander”, "Sedmi pečat”, "Divlje jagode”, "Krici i šaputanja”, "Prizori iz bračnog života”, "Persona”.

Bio je nagrađivan u Kanu, ali u Holivudu, uprkos devet nominacija, nikada nije dobio Oskara za scenario ili režiju, iako su tri njegova filma proglašavana najboljim filmovima van engleskog govornog područja.

Odajući mu počast, Vudi Alen svojevremeno ga je najzvao najvećim filmskim umetnikom koji se pojavio otkad je pronađena kamera.

Uprkos brojnim priznanjima, Bergman je 2004. godine u jednom intervjuu priznao da on sam ne može da gleda svoje filmove jer su previše depresivni.

Bergman je 2002. godine svoju jedinstvenu filmsku arhivu poklonio švedskom filmskom institutu, a nedavno je tu arhivu Unesko uvrstio u svetsku kulturnu baštinu i preuzeo staranje o njoj.

Bergman je režirao i više od 100 pozorišnih predstava, postavljajući na scenu najradije drame svog zemljaka Augusta Strindberga, koga je često pominjao kao svoju inspiraciju. Francuski predsednik Fransoa Miteran uručio mu je 1985 i Legiju časti za doprinos kulturi i umetnosti.

Poznati režiser ženio se pet puta i ima osmoro dece.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.