Umrla spašavajući sliku Il-sunga

Izvor: B92, 27.Jun.2012, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umrla spašavajući sliku Il-sunga

Seul -- Severna Koreja je posthumo dodelila medalju 14-godišnjoj učenici koja se udavila u nabujaloj vodi, ne bi li spasila portrete bivših komunističkih vođe zemlje.

Pokazanim heroizmom Han Hjon-gjong je zaslužila "Medalju časti za mlade Kim Džong-il" i njena škola će ubuduće nositi njeno ime, objavio je partijski list "Rodong Šinmun".

Njeni roditelji, učitelji i četvoro druge dece, uključujući vođu organizacije mladih u kojoj je bila Han, takođe su dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << medalje, objavljeno je danas na sajtu lista.

Han se udavila 11. juna dok je pokušavala da spase portrete Kim Il-sunga i Kim Džong-ila iz poplavljene kuće u okrugu Sinhung u istočnoj provinciji Južni Hamkjong.

Nju je odnela nabujala voda dok je slike umotane u plastičnu kesu držala iznad vode da se ne pokvase, piše list. Partijski list je takođe pohvalio i obrazovni sistem "koji podiže takvu decu".

Dinastija porodice Kim koja vlada izolovanom zemljom još od 1948. godine je oličenje kulta ličnosti koji je prisutan u svakom segmentu društva, a vladavina Kimovih se slavi kao izvor života zemlje.

Propaganda u Severnoj Koreji je i ranije govorila o sličnim žrtvama, ali starijih ljudi koji su žrtvovali živote da bi spasli portrete vođa prilikom prirodnih katastrofa.

2007. zvanična agencija je objavila da je jedan seljak izgubio dete i ženu u klizištu zemlje, ali da je spasao portret vođe. Jedan radnik je takođe sačuvao portret, ali mu se udavila petogodišnja devojčica, podseća AFP.

Velike fotografije osnivača Severne Koreje, Kim Il-sunga i njegovog sina naslednika Džong-ila, prisutne su u skoro svim domovima, a obavezne su u kancelarijama i javnim zgradama. Njima se sada pridodaju slike novog vođe - unuka Kim Džong-una.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Udavila se zbog portreta komunističkih vođa

Izvor: Akter, 27.Jun.2012

Severna Koreja je posthumo dodelila medalju 14-godišnjoj učenici koja se udavila u nabujaloj vodi ne bi li spasila portrete bivših komunističkih vođa zemlje

Nastavak na Akter...

Devojčica (14) se udavila spasavajući portrete Kim Džong Ila i Kim Il Suna

Izvor: Telegraf.rs, 27.Jun.2012

Han Hjon-gjong se udavila 11. juna dok je pokušavala da spase portret iz poplavljene kuće u okrugu Sinhung u istočnoj provinciji Južni Hamkjong. Pokazanim heroizmom Hanova je zaslužila "Medalju časti za mlade Kim Džong-il" i njena škola će ubuduće nositi njeno ime

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.