Izvor: B92, 09.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umrla posle 17 godina u komi

Rim -- Eluana Englaro (38), Italijanka koja je bila u komi od saobraćajne nesreće 1992. umrla je danas, saopštio je italijanski ministar zdravlja Mauricio Sakoni.

Sakoni je vest o njenoj smrti saopštio u senatu u trenutku dok su poslanici raspravljali o zakonu kojim bi klinici u kojoj je bila smeštena u gradu Udine na severu zemlje, bilo naloženo da nastavi da je održava na aparatima, javio je Rojters.

Inspektori su ranije danas obišli kliniku da bi ispitali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da li je imala pravo da, prošlog petka, prekine da hrani Englaro, što je bilo u saglasnosti sa presudom Vrhovnog suda Italije koji je odlučio da ona ima pravo da umre.

Konzervativna vlada premijera Silvija Berluskonija, uz podršku Vatikana, tražila je da žena nastavi da bude održavana u životu uz pomoć aparata.

Berluskoni je pokušao da zaustavi sprovodjenje sudske odluke, obrazlažući da je lišavanje komatozne žene hrane isto što i eutanazija koja je u Italiji zabranjena.

Slučaj nesrećne žene podelio je javno mnjenje u toj katoličkoj zemlji, svakodnevno su održavane demonstracije onih koji su branili njeno pravo da umre, kao i onih koji su se tome protivili, smatrajući da je u pitanju ubistvo.

Njen otac Bepino Englaro godinama je vodio pravnu bitku da se njegovoj kćerki omogući da umre, jer je njena želja bila da je ne održavaju veštački u životu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.