Umor zabranjena reč

Izvor: Politika, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umor zabranjena reč

SENDAI – Muška odbojkaška reprezentacija Srbije i Crne Gore, sinoć, u 20,30 časova po lokalnom vremenu, stigla je u japanski grad Sendaji, u kojem će od petka započeti borbu za medalje, na 15. svetskom prvenstvu. "Plavi" su ispred beogradskog "Hotela M", krenuli u nedelju, nešto posle 10 časova, a u foaje prelepog Hotela "Metropoliten" u dvomilionskom gradu Sendaiju, stigli posle 26 časova provedenih u putu.

Iskreno, redak je slučaj da naši najbolji odbojkaši, bez ijednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jedinog problema, stignu na neko, obično desetak hiljada kilometara udaljeno odredište, ali je ovog puta sve proteklo u najboljem mogućem redu.

Bilo je u "JAL-ovom" (Japanska aviokompanija) avionu, na letu od Pariza do Nagoje i dosta slobodnih mesta, pa su pojedinci (istina i srećnici), mogli da se opruže na tri sedišta i odspavaju veći deo dvanaestočasovnog leta. Ni četiri sata čekanja, na poslednji, 70-minutni let od Nagoje do Sendaija, nije teško palo "plavim" asovima. Oni su sinoć u Sendaji stigli "sveži" i odmorni.

Ivan Miljković i Vladimir Grbić bili su čak spremni i za prvi intervju. Naime, tročlana ekipa japanske televizije "Ti Bi Es", strpljivo je čekala našu reprezentaciju na aerodromu u Sendaiju, a kad su se "plavi" pojavili u aerodromskoj zgradi, "dati" su i prvi intervjui. Bili su istina kratki, ali baš to su i želele kolege sa jedne od deset najvećih japanskih TV stanica.

"Plavi" su potom nastavili dvadesetominutni put autobusom do Hotela, a tamo je sve bilo spremno, jer su ljubazni domaćini za desetak minuta podelili ključeve od soba, pa su svi članovi naše delegacije (21 osoba) brzo zauzeli jedanaesti sprat, koji će u narednih dvadesetak dana biti "obojen u plavo".

U tim trenucima, nešto pre 21, bilo je jasno da će plavi propustiti prvi zakazani trening, ali ne i večeru. A, ukoliko je suditi po onome što su japanski kuvari priredili na dočeku našoj reprezentaciji, neće biti problema sa ishranom, važnom stavkom na SP u Japanu.

Prezadovoljan je posle svega bio i tim menadžer plavog tima, generalni sekretar OSS, Slobodan Milošević:

– Zaista je sve proteklo u najboljem mogućem redu. Već sam rekao nekoliko puta, ovi momci su profesionalci, imaju dovoljno iskustva sa dalekim putovanjima i tokom 26 časova provedenih, što u avionima, što na aerodromima, nisu uputili nijednu jedinu žalbu, da ne kažem kritiku. O Japancima i njihovoj predusretljivosti ne treba trošiti reči. Još jednom su pokazali zrelost u organizacijama velikih takmičenja, jer obično sve škripi u prvih nekoliko dana, ali nadam se da će ovde, u Sendaiju, sve funkcionisati besprekorno, – rekao je Milošević, u prvoj izjavi po sletanju u Sendaji.

Igor Kolaković i njegovi najbliži saradnici odmah po ulasku u svoje sobe, dali su se na posao. Jedina tema našeg stručnog štaba u ovom trenutku je selekcija Rusije. I selektor i prvi asistent Bulatović, ali naravno i skauti Joksimović i Cvetković, učiniće sve što je u njihovoj moći, da priprema prvog meča bude dovedena do maksimuma, kako Rusi ne bi mogli ničim da iznenade našu reprezentaciju:

– Normalno je da sada sve misli usmeravamo ka prvom meču protiv Rusije, – rekao je Kolaković. – Moraćemo dobro da proučimo igru obojice tehničara i Grankina i Makarova, kako ne bismo bespotrebno zapali u neke zamke iskusnog stratega Zorana Gajića. Naravno, najvažniji nam je naš rad i naša igra, pa ćemo već sutra imati dva treninga, prepodnevni, ukoliko to bude moguće u teretani, popodnevni u dvorani. Put je protekao u najboljem mogućem redu, svi igrači se dobro osećaju, siguran sam da će posle prespavane noći biti orni za trening.

Do kasno sinoć, u foajeu Hotela "Metropoliten" nismo imali priliku da vidimo nijednog člana ostalih reprezentacija učesnika D grupe, ali saznali smo da su "plavi" stigli poslednji u Sendaji i da su već nekoliko dana u Japanu sve ostale selekcije, Rusija, Kazahstan, Koreja, Kanada i Tunis.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.