Ukrajinski reditelj Oleg Sencov dobitnik nagrade Saharov

Izvor: N1 televizija, 25.Okt.2018, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinski reditelj Oleg Sencov dobitnik nagrade Saharov

Evropski parlament dodelio je prestižnu nagradu Saharov zatvorenom ukrajinskom reditelju Olegu Sencovu za "izuzetan doprinos u borbi za ljudska prava u svetu", saopštio je Parlament sa sedištem u Strazburu.

Sencov (42) nedavno je rekao da prekida štrajk glađu navodeći da hoće da izbegne da bude silom hranjen posle više od četiri meseca štrajka, zbog čega se mobilisala međunarodna javnost tražeći njegovo oslobađanje.

Reditelj je rodom s crnomorskog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << poluostrva Krim koje je Rusija pripojila, uhapšen u maju 2014. godine i osuđen u avgustu 2015. na 20 godina zatvora za terorizam i trgovinu oružjem.

Pored Sencova, u užem krugu za nagradu bili su zatvoreni marokanski aktivista Naser Zefzafi i grupa nevladinih organizacija, Lekari bez granica (Medecins sans frontieres) i Sejv d čildren (Save the Children) koji pomažu migrantima u Sredozemlju.

Nagradu Saharov, ustanovljenu 1988. godine prati novčani iznos od 50.000 evra. Nagrada je dobila ime po ruskom naučniku i disidentu Andreju Saharovu (1921-1989).
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.