Ukrajinci su to uradili u tišini: Prvi veliki cilj ostvaren?

Izvor: B92, 19.Jun.2023, 14:26

Ukrajinci su to uradili u tišini: Prvi veliki cilj ostvaren?

Ruski zvaničnik priznao je da je Ukrajina u nedelju ponovo zauzela selo u južnom regionu Zaporožja.

On je dodao da je ovo njen prvi uspeh na tom frontu otkako je ranije ovog meseca započeta kontraofanziva.

Vladimir Rogov je rekao da su ukrajinske snage zauzele naselje Pjatihatki i da se u njemu pod vatrom ruske artiljerije.

"Neprijateljske 'ofanzive talasa' su dale rezultate, uprkos ogromnim gubicima", rekao je Rogov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je dodao da se u tom području nastavljaju teške borbe.

Ove navode su kasnije potvrdile i ukrajinske vlasti, dok je Kremlj protivrečio okupatoru tvrdeći da selo ipak nije okupirano.

Pored napretka u Zaporožju, ukrajinske snage uništile su "značajno" skladište municije u blizini okupiranog lučkog grada Heničeska u južnoj Hersonskoj oblasti, izjavio je u nedelju Serhij Bračuk, portparol vojne administracije Odese. Ukrajinski mediji objavili su video snimke na kojima se vidi ogroman oblak dima koji se diže daleko na horizontu uz zvuke eksplozija.

Selo Rikove udaljeno je oko 20 km od Heničeska, lučkog grada na Azovskom moru u južnoj Ukrajini koji je okupiran od prvih dana ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

O ovim novim dešavanjima na frontu govorio je u svojoj analizi za Skaj njuz ugledni vojni analitičar profesor Majkl Klark.

"Ukrajinci nastavljaju da izvode operacije oblikovanja bojišta, i testiraju snagu ruskih odbrambenih pozicija na tri-četiri ključna mesta. U ovom kontekstu treba posmatrati i eksploziju kod Heničeska. Kijev nastoji da gađa takva skladišta municije i komandne centre ruskih snaga koje se nalaze duboko iza linija fronta. Na kraju krajeva, Rusi rade potpuno istu stvar Ukrajincima", tvrdi profesor Klark.

Kao mnogo interesantnije informacije, za koje ističe da još nisu potvrđene, on navodi glasine da su ukrajinske snage prešle reku Dnjepar, na delu toka uzvodno od porušene brane Nova Kahovka. Naime, nivo Dnjepra iznad brane je znatno opao, što znatno olakšava prelazak reke, bez potrebe za izvođenjem velike amfibijske operacije.

"Mnogo je izveštaja koji tvrde da su Ukrajinci zaista prešli reku. Kada pogledate kartu, ovo je važno jer se velika bitka vodi u oblasti Zaporožja između Orihiva i Tokmaka. Ukrajinci sada pokušavaju da prošire front južno od Orihiva i tako "raztegnu" ruske snage. Ako su prešli reku zapadno od tog dela ratišta, onda mislim da im je namera bila sledeća – posle rušenja brane, Rusi su povukli veliki broj snaga sa tog područja na istočnoj obali Dnjepra. (i dalje, op.a.) u uverenju da iz pravca zapadne obale reke napad više ne može doći. Ovim potezom Ukrajinci žele da ih nateraju da vrate svoje snage u to područje. Međutim, ako Rusi odluče da rizikuju i ostave svoje snage na sadašnjim pozicijama, onda se može dogoditi da Ukrajinci prebace veći broj trupa na istočnu obalu Dnjepra (oko Nove Kahovke i dalje). To bi Kijevu dalo priliku da tamo prebaci značajan broj snaga i otvori novo ratište u okviru ofanzive", kaže Klark.

Bez obzira na to, profesor Klark smatra da Ukrajinci sada definitivno žele da razvuku ruske snage preko fronta, da ih udalje sa određenih tačaka ratišta kako bi videli gde će se, potencijalno, otvoriti "rupe" u odbrambenim linijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.