Izvor: Politika, 18.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina šokirana pogibijom svog mirotvorca

Ukrajina sa velikom strepnjom prati šta se ovih dana događa na Kosovu i Metohiji. Vest da je u neredima u Kosovskoj Mitrovici u ponedeljak smrtno stradao jedan pripadnik ukrajinskog mirovnog kontingenta, koji se u južnoj srpskoj pokrajini nalazi pod poljskom komandom, kao bomba je odjeknula u ukrajinskoj javnosti. Kako prenose tamošnji mediji, u sukobima sa demonstrantima stradao je ukupno 21 Ukrajinac od kojih je jedan, kao što rekosmo, podlegao povredama, dok se još dvojica nalaze u teškom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stanju.

Kako nas je obavestila Irina Borovec, sekretar za štampu ambasade Republike Ukrajine u Beogradu, ukrajinski vojnici evakuisani su u svoju bazu u Gnjilanu i ne preti im nikakva opasnost. Koliko danas na Kosovo će otputovati ukrajinski ambasador Anatolij Olijnik, konzul i ataše za štampu kako bi se u direktnom kontaktu sa zvaničnicima upoznali sa stanjem na terenu.

O ozbiljnosti situacije na Kosovu svedoči informacija da je predsednik Ukrajine Viktor Juščenko naredio ministru inostranih poslova Juriju Lucenku da, sa još jednim predstavnikom ministarstva, hitno otputuje na Kosovo i obavesti se o uzrocima tragičnih zbivanja. Kakvi će koraci potom uslediti i da li će ukrajinski vojnici biti vraćeni u domovinu, za sada, niko ne želi da spekuliše. Pomenimo, ukrajinski mirotvorci nalaze se u južnoj srpskoj pokrajini od 1. septembra 1999.

Inače, prema mišljenju Nikolaja Sungurovskog, direktora vojnog programa Centra za ekonomske i političke studije Razumkova, dešavanja na Kosovu mogla bi negativno da se odraze na funkcionisanje ukrajinskog parlamenta. Kako kaže Sungurovski, a prenose ukrajinske agencije, „u sadašnjoj političkoj situaciji u Vrhovnoj radi (parlamentu) povlačenje ukrajinskih vojnika sa Kosova čini se sasvim realnim rešenjem”. Ukoliko bi se, međutim, ovako nešto dogodilo, bio bi to prilično težak udarac za Ukrajinu koja je aktivna članica programa Partnerstvo za mir i koja mnogo očekuje od narednog samita NATO-a u Bukureštu.

„Ukoliko ne bude ispunjavala obaveze koje je preuzela na sebe, Ukrajina će narušiti sopstveni imidž. Ovo je rat, i jasno je da žrtava mora da bude. Vojnici su na to uvek bili spremni. I, na kraju, ta karta biće uoči samita u Bukureštu upotrebljena od strane političkih snaga i u Ukrajini i van nje”, zaključuje Sungurovski.

S. Samardžija

[objavljeno: 19/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.